İran ve Rusya'dan kritik pazarlık

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, Rusya'dan "Sukhoi" tipi savaş uçağı almak için Rus yetkililerle görüşmeler yaptıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Lübnan'ın el-Meyadin televizyonuna konuşan Dehkan, ülkesine karşı uygulanan yaptırımlardan sonra Rusya ile İran arasındaki askeri işbirliği konularını değerlendirdi. 

Rusya'dan gelişmiş savaş uçakları almayı planladıklarını ifade eden Dehkan, "Sukhoi savaş uçağı almak için Rusya ile müzakereler yürütüyoruz" dedi.

"S-300'ler yıl sonuna kadar teslim edilecek"

Dehkan, Rusya'nın İran'a sattığı ancak yaptırımlar nedeniyle teslimi askıya alınan uzun menzilli S-300 hava savunma sisteminin de bu yılın sonuna kadar İran'a teslim edileceğini açıkladı.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında Viyana'da varılan nükleer anlaşmaya da değinen Dehkan, ülkesinin anlaşmanın yükümlülüklerine uyacağını belirtti. Dehkan, karşı tarafın nükleer anlaşmanın yükümlülüklerine uymaması halinde ise İran'ın tepkisinin "sert olacağını" söyledi. 

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Uluslararası havacılık ve uzay fuarı MAKS-2015'e katılan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sorena Settari'nin Rus yetkililerle "Sukhoi-30" jetleri konusunda görüşmeler yaptığı İran medyasına yansımıştı.

Dünyanın en gelişmiş savaş uçaklarından sayılan çok amaçlı ve iki pilotlu Sukhoi-30 jetleri, Amerikan F-15 jetlerinin Rusya'daki karşılığı olarak kabul ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir