İran'a yaptırımlar bugün kalkıyor

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, nükleer çalışmaları nedeniyle İran'a karşı uygulanan yaptırımların bugün kalkacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avusturya'nın başkenti Viyana'ya giden Zarif, İran'la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında varılan nükleer anlaşmanın bugün yürürlüğe konulacağını söyledi.

Zarif, Viyana'ya girişi sırasında yaptığı açıklamada, “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun raporunun ardından İran'ın nükleer programı nedeniyle uygulanan zalimce yaptırımlar, bugün kalkıyor. Bugün İran halkı için güzel bir gündür" diye konuştu.

İranlı Bakan, "Bunun yanı sıra bugün bölge halkı için de güzel bir gün. Çünkü bölge gereksiz bir çatışmanın gölgesinden kurtulmuş oldu. Dünya için de güzel bir gündür, çünkü dünya sorunların baskı ve tehditle değil diplomasiyle çözüşebileceğini gördü" ifadelerini kullandı.

İran ve P5+1 ülkeleri arasında geçen yılın temmuz ayında varılan anlaşma gereği Tahran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamasına karşın İran'a uygulanan yaptırımların kalkması kararlaştırılmıştı.