İran'a yönelik yaptırımlar kaldırıldı

UAEA, İran'ın nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onayladı. AB, kararın ardından İran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın 14 Temmuz’da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onayladı.

UAEA'dan yapılan açıklamada, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yol açacak nihai raporu üye ülkelere gönderdiğini duyurdu.

İran'ın, nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları tamamladığı belirtilen açıklamada, raporun UAEA Yönetimi Kurulu üyeleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderildiği kaydedildi.

İran ile UAEA'nin ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini kaydedilen açıklamada, "Bu, uluslarası toplum için önemli bir gündür" denildi.

AB: Ekonomik ve finansal yaptırımlar kaldırıldı

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi’nde bir araya geldi. Toplantı sonrasında Mogherini ve Zarif, ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda varılan kararı açıklayan Mogherini, nükleer anlaşmada "uygulama" safhasına geçildiğini belirterek, "Bugün İran yükümlülüklerini yerine getirdiği için İran'ın nükleer programı ile ilgili çok taraflı ve ulusal ekonomik ve finansal yaptırımlar, nükleer anlaşmaya göre kaldırılmıştır" dedi.

Obama kararnameyi imzaladı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Barack Obama, İran’a yönelik yaptırımları kaldıran başkanlık kararnamesine imza attı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry yaptığı yazılı kısa açıklamada, “Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın 5. Maddesi’nin 17.1-17.5 bölümlerinde belirtilen ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir” ifadesini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da yaptığı açıklamada "İran ile varılan nükleer anlaşma, Ortadoğu ve dünyayı daha güvenli bir yer yapmaktadır" dedi. 

BM Genel Sekreteri Ban: Önemli bir kilometre taşı

Bu arada, BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirdiğini onaylamasının önemli bir kilometre taşı olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Tüm tarafların gösterdiği kararlılığı da öven Ban, tarafların gelecek ay ve yıllarda da İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya sadık kalmaları gerektiğini vurguladı.