İran'da ilk kez bir kadın bakan

İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk kadın bakanı olanDestcerdi, "Bakan seçilmem, İranlı kadınlar için büyük ve önemli bir adımdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran'da ilk kez bir kadın bakan oluyor.

İran meclisi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından sunulan yeni kabinedeki 21 üyeden 18'ine güvenoyu verdi. Sağlık Bakanlığına aday gösterilen Merziye Vahid Destcerdi ise kabinenin ve İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk kadın bakanı olarak meclisten güvenoyu aldı.

Mecliste, beş gün süren oturumun sonunda 10. hükümet kabinesindeki her bir bakan adayı için ayrı ayrı güven oylamasına gidildi.

Buna göre, enerji, eğitim ve refah bakanlıkları için aday gösterilen Mehdi Gazanferi, Susan Keşaverz ve Fatıma Acurlu güvenoyu alamadı.

Güvenoyu verilmeyen üç bakanlık için Cumhurbaşkanı Ahmedinejad üç aylığına yeni bir ismi bakan vekili olarak atayacak, bu süre sonunda da ya bakan vekilini ya da yeni bir adayı güvenoyu için meclise tanıtacak.

"İranlı kadınların tarihi arzuları gerçekleşmiş oldu"

 

İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk kadın bakanı olan Merziye Vahid Destcerdi, "Bakan seçilmem, İranlı kadınlar için büyük ve önemli bir adımdır" dedi.

Destcerdi, mecliste güvenoyu aldıktan sonra yaptığı konuşmada, "Kabineye bir kadının seçilmesi ülke kadınları için önemli bir olaydır. Bugün başı dik ve gururluyum" ifadesini kullandı.

"İranlı kadınların tarihi arzuları gerçekleşmiş oldu" diyen Destcerdi, kabinede kadınlarla ilgili konuları takip edecek olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından atanan Destcerdi, mecliste bugün yapılan güven oylamasında 175 oy alarak resmen Sağlık Bakanı oldu.

Tahran'da 1959'da dünyaya gelen Destcerdi, Tahran Tıp Fakültesini bitirdikten sonra, ülkenin sağlık teşkilatındaki çeşitli birimlerde görev yaptı.