İran'dan uranyum zenginleştirme teklifine yanıt yok

Hükümet, yeni BM yaptırımları uygulanmaması yönünde kendisine sunulan teklife yanıt vermedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - İran, uranyum zenginleştirme programını en azından geçici bir süre için dondurması karşılığında, yeni BM yaptırımları uygulanmaması yönünde kendisine sunulan teklifi yanıtsız bıraktı. 

İran'ın, "iki hafta içerisinde yanıt vermesi" isteğiyle 19 Temmuz'da sunulan bu teklife bugün itibariyle yanıt vermiş olması gerekiyordu. Ancak AB yetkilileri, verilmiş bu sürenin resmi, kesin bir tarih olmadığını, birkaç gün daha beklenebileceğini kaydettiler. 

Adının açıklanmasını istemeyen bir AB yetkilisi, "İran'dan gelen bir yanıt yok, ama aslında hafta sonunda gelmesini de beklemiyoruz. Belirli bir tarihe yoğunlaşmanın gereği yok. Önemli olan teklife net bir yanıt almamız. Bunun için bir günün önemi yok" diye konuştu. 

İran ile müzakereleri AB yetkililerinin de katılımıyla BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya yürütüyor. Bu 6 ülke İran'a, uzlaşma karşılığında ekonomik teşvikler de verebileceklerini belirtiyor. 

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de İran'ı, "zamanla oynamayı bırakması ve teklife net bir yanıt vermesi" yönünde uyardı. Steinmeier, Alman dergisi Der Spiegel'de yayımlanan söyleşisinde, İran'a hitaben, "Bir taraf yaptırım girişimlerini, bir taraf da uranyum zenginleştirme programını donduracak. Bu teklife elle tutulur bir yanıt bekliyoruz. Oyalamacaya son ver" çağrısı yaptı.