”İran'ın nükleer silahı, dedikodudur”

Başbakan Erdoğan, BBC'de katıldığı programda Türkiye-İran ilişkileri, AB'ye üyelik süreci ve Ermeni tasarısı konuları hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın nükleer silah edineceğine ilişkin kesin bir rapor bulunmadığını belirterek, "Hepsi şu anda dedikodudur. Çünkü şu anda olmuş böyle bir şey yok. Olmadığına göre, olmayanı konuşmanın da bir anlamı yok" dedi.

Başbakan Erdoğan, temaslarda bulunmak için gittiği Londra'da BBC'nin Hub programına katılarak, Nik Gowing'in çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

İran'ın nükleer enerji programı ile ilgili soru üzerine Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin nükleer silahlara sahip olduğunu, bu çerçevede nükleer silaha sahip bir ülkenin bir başka ülkeye onun nükleer silah üretemeyeceğini söyleme durumunda olamayacağını söyledi. Erdoğan, İran'ın ısrarlı bir şekilde nükleer enerjiyi sivil amaçla kullanmak istediğini söylediğini belirterek, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinajad'ın da kendisine birçok kereler bu konuyu bu yönde aktardığını, bu nedenle bu konuyu 'İran'ın nükleer silahlara sahip olmak istediği' şeklinde manipule etmenin doğru olmadığını kaydetti.

Ahmedinejad'ı birçok kereler uyararak, Türkiye'nin bölgede nükleer silah istemediğini söylediğini bildiren Erdoğan, İranlı liderin de kendisine nükleer silah edinme düşüncesi taşımadıklarını söylediğini aktardı.

Nik Gowing'in, bu konunun Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendirdiğini söyleyerek, bazı bölge ülkelerinin ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun inanmamasına rağmen kendisinin Ahmedinejad'a inanıp inanmadığını sorması üzerine, Başbakan Erdoğan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun ve istihbarat örgütlerinin bu konuda kesin bir raporu bulunmadığını söyledi. Erdoğan,  "Hepsi şu anda dedikodudur. Çünkü şu anda olmuş böyle bir şey yok. Olmadığına göre, olmayanı konuşmanın da bir anlamı yok" dedi.

İsrail'in Türk hava sahasını kullanarak İran'a saldırmasına Türkiye'nin izin verip vermeyeceği sorusuna Erdoğan, "Bunu ben hiç duymadım, duymak istemem. Böyle bir şey söz konusu bile olamaz" yanıtını verdi.

AB sürecinde yavaşlama yok

Gowing, programında Başbakan Erdoğan'ın İran lideri Ahmedinejad'ı "dostu" olarak nitelendirdiğini ve İran ile iyi ilişkiler kurduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin Avrupa ile Orta Doğu arasında önemli bir dönüm noktasında olduğu yorumunda bulundu. Gowing, Başbakan Erdoğan'a, bu çerçevede AB ile ilişkileri ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin yavaşlayıp yavaşlamadığını sordu. Erdoğan da "Her şeyden önce şunu çok rahat söylemem lazım: AB sürecinin yavaşlaması diye bir şey söz konusu değil" diyerek, şimdiye kadar gelinen süreci özetledi.

AB Komisyonunun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin dün Ankara'da olduğunu hatırlatan Erdoğan, Füle ile birçok konuyu detaylı şekilde ele aldıklarını anlattı. Türkiye'nin, geriye kalan fasılların açılması konusunda kararlı olduğunu tekrarlayan Erdoğan, Gowing'in, "Türkiye'nin özellikle Almanya ve Fransa'nın itirazları nedeniyle AB'den vazgeçtiği ve yeni Osmanlıcılığa ve Türk emperyalizmine yöneldiğine ilişkin bazı spekülasyonlar var" yorumuna, "Her şeyden önce AB Türkiye'ye kapısını kapamadığı sürece Türkiye AB yolunda kararlı bir şekilde yoluna devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" karşılığını verdi.

İngiltere'nin de bir zamanlar imparatorluk olduğunu, Türkiye'nin de Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasçısı olduğunu hatırlatan Erdoğan, ülkelerin tarihleri üzerine kurulu olduğunu, Türkiye'nin de tarihi üzerine yeni bir ülke kurduğunu kaydetti.

'Ermeni' komedisi

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 1915 olayları ile ilgili tasarının kabul edilmesinin ardından Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine Erdoğan, ABD'ye hala inandığını ve güvendiğini kaydetti. Konuyu aslında tarihçilerin çözmesi gerektiğini, bunu parlamentoların çözmeye kalkmasının çok yanlış olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu bir komedidir, böyle bir şey olamaz" diyerek, siyasetçilerin sadece siyaset yapması gerektiğini bildirdi.

Erdoğan, bu konunun ABD ile ilişkilere ciddi şekilde zarar verip vermeyeceğinin sorulması üzerine de, "Buna katılmıyorum. Böyle bir şeyi mümkün diye düşünmüyorum. Şunu da söylememiz lazım: Türkiye-ABD ilişkileri Ermenistan ilişkileriyle kesinlikle bağlantılı değildir. Stratejik ilişkilerimiz var" dedi.

Parlamentoların "tarihin montaj odası olmaması gerektiğini" söyleyen Erdoğan, eğer bu böyle tespit edilirse Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin aynı kararlılıkla sağlıklı bir şekilde yine geleceğe yürüyeceğini kaydetti.

İncirlik üssünün kapatılmasına ilişkin AK Parti yetkilileri tarafından yapılan bazı önerilerin hatırlatılması üzerine de Başbakan Erdoğan, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir