İran'la KEK dönem protokolü imzalandı

Türkiye ve İran arasında imzalanan komisyon öncesi bakanlar iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - Türkiye ve İran arasında 20. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu dönem protokolü imzalandı.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, imza töreninde yaptığı konuşmada, "20. Dönem Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu dönem protokolünün, taraflar arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacağına olan inancımı belirtmek istiyorum" dedi.

Küresel mali krizin gelişmiş sanayi ülkelerinden kaynaklandığını anlatan Şimşek, "Bu gelişmelerde herhangi bir hatamızın olmadığı kuşkusuzdur. Buna rağmen İran ve Türkiye ekonomileri de yaşanan olumsuzluklardan etkilenmeye başlamışlardır. Bizler ancak daha fazla işbirliği yaparak, güçlerimizi birleştirerek bu büyük krizi atlatabiliriz" diye konuştu.

Şimşek, "Dünya ekonomisinin daraldığı bir dönemde ticaretimizi, yatırımlarımızı ve mali ilişkilerimizi geliştirerek, daha fazla yardımlaşarak geçtiğimiz yıllarda gösterdiğimiz kalkınma performanslarımızı sürdürebiliriz" dedi.

"Ticaret hacmi arttıyor"

Şimşek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yılın ilk 3 çeyreğinde yüzde 40'tan fazla artarak 8,3 milyar dolara ulaştığını, yıl sonu hedeflerinin de 11 milyar dolar olduğunu söyledi.

Şimşek, ticaretin finansmanına ilişkin son dönemde iki ülke bankaları arasında artan temasların sonucunun da kısa sürede alınacağını bildirdi.

Şimşek, iki ülkenin ulaşım alanındaki işbirliğiyle ilgili olarak da şunları kaydetti:

"İstanbul boğazı geçişi, İstanbul-Ankara hızlı tren projesiyle birlikte Ankara-Van demiryolunun altyapısını da süratle iyileştiriyoruz. Van gölü geçişlerindeki darboğazı da 2 yeni feribot temin ederek aşmaya çalışıyoruz."

Anlaşmaların yaşama geçirilmesi

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de konuşmasında, Türkiye ve İran'ı, köklü uygarlıkları ve tarihsel dostlukları olan komşu iki ülke olarak tanımladı.

İki ülkenin her alanda işbirliği yapmasının ve irtibat durumunda olmasının doğal olduğunu belirten Mutteki, siyasal, toplumsal, ekonomik, kültürel ve coğrafi açıdan bir ülkede olan gelişmelerin diğerini etkilediğini söyledi.

"Türkiye ve İran, her alanda ilişkilerini daha da geliştirecek potansiyele ve olanağa sahiptir" diyen Mutteki, taşımacılık, bankacılık, enerji, sanayi, maden, yatırım ve ulaştırma alanlarda işbirliğini artıracak adımların atılmasının gerekliliğine değindi.

Mutteki, İran'ı Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan demiryolu projesinin yaşama geçirilmesi işinin yüzde 40'ını kendilerinin finanse edeceğini bildirdi.

İki ülkenin bilim, teknoloji ve deneyiminden yararlanarak üçüncü ülkelerde bile ortak projelere imza atılabileceğini vurgulayan Mutteki, anlaşmaların yaşama geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Mutteki, iki ülke bankalarında ortak yatırım fonu oluşturulmasıyla proje üretilip uygulamaya geçirilmesinin mümkün olacağını sözlerine ekledi.

Şimşek ve Mutteki, konuşmaların ardından dönem protokolünü imzaladılar.