İrlanda, AB dönem başkanlığını üstlendi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, "İrlanda'nın, yani tanıdığımız, güvendiğimiz bir ülkenin dönem başkanlığına geçilirken bizim AB'den beklentimiz yeniden fasılların açıldığı, hatta kapandığı süreci yaşatmak" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DUBLİN - İrlanda bugün AB dönem başkanlığını üstlenirken, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bu süreçte fasıllar açmayı, hatta kapatmayı istediklerini belirterek, "Açılma ihtimali olan başlıklar 'bölgesel politikalar' ile 'mali politikalar'" dedi.
Bağış, İrlanda'nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden (GKRY) AB dönem başkanlığını devralması ve önümüzdeki altı ayda Türkiye-AB ilişkilerindeki olası gelişmeler konusunda,soruları yanıtladı.
İrlanda'nın dönem başkanlığından önceki 6 ayın, kolay bir 6 ay olmadığını belirten Bağış, "Tanımadığımız, diplomatik ilişkiler kurmadığımız bir ülkenin sözde dönem başkanlığı vardı. GKRY'nin dönem başkanlığı sırasında Türkiye-AB ilişkileri kopmasın diye oldukça çetin bir mücadele verdik" dedi.
Bağış, GKRY'nin dönem başkanlığında, pozitif gündem adı altında, sekiz ayrı engelli fasılda engel yokmuş gibi teknik toplantılar yaptıklarını ifade etti.
"Aynı dönemde 30 yıllık bir beklentimizi gerçekleştirdik" diyen Bağış, AB üyesi ülkelerin tamamının komisyona Türkiye ile vize muafiyet müzakerelerine başlama yetkisi vermesini gerçekleştirdiklerini vurguladı.
"İrlanda, ikna konusunda da çaba koyacağını söyledi"-
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ilk defa AB Komisyonu'nda istihdam edilebilmesinin önünü açacak bir kararı yürürlüğe soktuklarını da ifade eden AB Bakanı, 8 Türk vatandaşının AB Komisyonu'nda çalışmasının önünü açtıklarını kaydetti. Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi artık İrlanda'nın yani tanıdığımız, bildiğimiz, güvendiğimiz bir ülkenin dönem başkanlığına geçilirken bizim AB'den beklentimiz yeniden fasılların açıldığı, hatta kapandığı süreci yaşatmak. Kıbrıs meselesi, Güney Kıbrıs'ın üyeliğine engel teşkil etmezken, Türkiye'nin üyeliğinin önünde sanki bir engelmiş gibi gösterilmeye çalışılırken bu engeli ortadan kaldırmak.
Terörle mücadelede daha fazla işbirliğinin sağlanması. Türkiye Cumhuriyeti'nin liderlerinin AB liderler zirvesine davet edilmesi. Sayın Başbakanımızın ya da Sayın Cumhurbaşkanımızın o liderler zirvesinde Türkiye'yi temsil edebilmesinin sağlanması. Vatandaşlarımızın haksız bir şekilde uğradığı vize uygulamalarının artık son bulması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz girebilmesinin önünün açılması. Bu tür konularda İrlanda dönem başkanlığıyla daha yoğun bir çalışma içerisine gireceğiz."
İrlanda'nın, Türkiye'nin fasıllarını engelleyen Fransa gibi ülkeleri ikna etme konusunda da çabalayacağını söylediğini belirten Egemen Bağış, dönem başkanlığı öncesi İrlandalılarla iki kez buluştuklarını, Temmuz ayında İrlanda'nın AB Bakanını Ankara'da ağırladıklarını, Aralık ayında ise dönem başkanlığını devralmadan önce kendisinin Dublin'i ziyaret ettiğini hatırlattı.
20 Ocak'ta yeniden Dublin'de olacağını söyleyen Bağış, "Türkiye uzun bir aradan sonra ilk defa AB zirvesine katılacak. Türkiye, diğer aday ülkelerle birlikte AB üyesi ülkelerin AB Bakanları zirvesinde temsil edilecek, oraya ben de katılacağım" dedi.
"Şu anda Avrupa'da bir saçmalık var"
"Şu anda Avrupa'da bir saçmalık var"
Türkiye, İrlanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında bir ya da daha fazla müzakere başlığını açmayı planlıyor. Bağış, İrlanda'nın dönem başkanlığında hangi fasılların açılabileceğinin sorulması üzerine, "Şu anda açılma ihtimali olan başlıklar 22. fasıl olan 'bölgesel politikalar' ve 17. fasıl olan 'mali politikalar', bunlar öncelikli görünüyor" dedi.
GKRY'nin engellediği 23 ve 24'üncü fasıllar, yani temel haklar ve yargı fasıllarının da önemli olduğunu belirten Bağış, şunları kaydetti:
"Çünkü bunlar Avrupa müktesebatına göre artık açılış fasılları. Yeni aday ülkeler diğer fasılları açmadan evvel bu iki faslı açmak zorundalar. Türkiye madem ki 13 faslı açmış bir ülke, bu iki faslı da bir an önce açması lazım. Türkiye'ye Avrupa'dan gelen eleştirilerin yüzde 95'i de bu iki faslın içeriğiyle alakalı geliyor. Yani tutukluluk süreleri, basın özgürlüğü, yargının bağımsızlığı. Madem öyle bu fasılların açılış kriterlerini verin biz de onların yerine getirilip getirilmediğini sizle paylaşalım ve bu engelleri ortadan kaldıralım.
Çünkü Avrupa'da bir saçmalık var şu anda, hem Türkiye'ye ödevini yap deniliyor hem de ödevinin ne olduğu söylenmiyor. İşte bu kafa kargaşasına son verilmesi için, bu akla ziyan tutumun son bulması için de İrlanda dönem başkanlığının GKRY üzerinde yapıcı, etkileyici bir rolü olacağına inanıyoruz. Özellikle Güney Kıbrıs'taki seçimlerden sonra yeni oluşacak yönetimin Avrupa'nın çıkarları çerçevesinde hareket edeceği konusunda biz ümitliyiz, ümit ederiz ki İrlanda da onları ikna eder."
"Taç giyen başa akıl gelir"-
İrlanda'nın AB Bakanı Lucinda Creighton'ın hükümetteki görevinden önce Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan görüşlerinin anımsatılması üzerine Bağış, "Sayın Creighton'ın geçmişte muhalefet milletvekiliyken söylediği bazı sözleri, demeçleri bugün AB Bakanı olarak aynı fikirleri savunuyor anlamına gelmez. Anadolu'da güzel bir söz vardır; 'Taç giyen başa akıl gelir' diye. O ülkenin AB Bakanı olarak üstlendiği sorumluluk kendisine farklı birtakım perspektifler kazandırmıştır" diye konuştu.
Türkiye'nin AB üyeliği çerçevesindeki reform sürecini devam ettirmesinin önemini de vurgulayan Bağış, bu süreci devam ettirmek için engellerin kaldırılması gerektiğini, İrlanda'nın da engelleri kaldırma konusunda iyi niyetli bir mesaj verdiğini ifade etti.
"Hangi ülke olursa olsun, GKRY'den daha iyi olacaktır"
"Hangi ülke olursa olsun, GKRY'den daha iyi olacaktır"
İrlanda'nın içinde bulunduğu ekonomik krizin hatırlatılması ve "İçinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle İrlanda'nın AB dönem başkanlığına yeteri kadar odaklanabileceğini düşünüyor musunuz-" sorusuna Bağış, şu yanıtı verdi:
"Hangi ülke olursa olsun, GKRY'den bizim için daha iyi olacaktır. Ama İrlanda bizim için daha artı avantajlara sahip. İrlanda'nın Türkiye ile olan ilişkilerinin tarihi bir perspektifi var. Tarihlerinin en zor günlerinde Osmanlı yardımlarına koşmuş. İrlandalıların Türkiye'ye, Türklere karşı bir muhabbeti var. Zor günlerde dayanışmayı ortaya koyabilmiş iki milletiz. Avrupa'nın iki ucunda, Avrupa'nın sorunlarını çözme konusunda irade ortaya koymuş iki ülkeyiz. Ama daha da önemli bir şey var. İrlanda'nın Türkiye ile olan ticareti, Brezilya, Rusya ve Hindistan ile olan ticaretinden daha fazla, yani Brezilya, Rusya, Hindistan gibi BRIC ülkelerinden daha çok Türkiye ile içiçe olan bir ekonomisi var. Onun için ekonomik krizinde Türkiye'nin kıymetini bilecek ülkelerden birisidir İrlanda. Bunun da dönem başkanlığına pozitif bir yansıması olacaktır diye düşünüyorum."
"Trabzonspor'un AB sürecine katkısı çok önemli olacak"-
Ambleminde ay yıldız olan İrlanda'nın Drogheda United takımıyla Trabzonspor arasında Mart ayında oynanması planlanan dostluk maçına gelip gelmeyeceğine ilişkin ise Bağış, Trabzonspor'un Drogheda ile kardeş takım ilişkisi olduğunu söyledi.
Drogheda'nın, Osmanlı'nın 1847'de gönderdiği gıda yardımlarının dağıtıldığı şehir olduğuna dikkati çeken Bağış, Drogheda United'ın da İrlanda'nın iddialı futbol takımlarından biri olduğunu kaydetti.
Bağış, "Trabzonspor'un AB sürecine katkısı çok önemli olacak. İrlanda ile yapacakları dostluk müsabakasına katılmaya çalışacağım. İnşallah programım elverir, ben de o gün onlarla birlikte olurum" dedi.
İrlanda, 7. kez AB dönem başkanı-
İrlanda bugün, AB dönem başkanlığını yedinci kez üstlendi. 1973 yılından bu yana AB üyesi, 1999 yılından bu yana ise Avro bölgesinde bulunan İrlanda, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor.
Temmuz ayında dönem başkanlığını Litvanya'ya devredecek olan İrlanda hükümeti, altı aylık dönem başkanlığı boyunca Türkiye-AB ilişkilerine ivme kazandırmayı ve en az bir faslın açılmasını istiyor. İrlanda 2004 yılındaki AB dönem başkanlığı sırasında 10 ülkenin AB'ye kabul edilmesiyle "genişleme konusunda iyi bir sicili olduğunu" söylüyor.
Kıta Avrupa'sının kuzey batısında, yaklaşık 6,5 milyon kişinin yaşadığı ve Avrupa'nın üçüncü büyük adası olan İrlanda'nın ihracatında Türkiye 349 milyon Avro ile 23'üncü sırada, ithalatında ise 224 milyon Avro ile 24'üncü sırada bulunuyor. İrlanda'nın dış ticaretinde ilk sıralarda ise ABD, İngiltere ve Almanya yer alıyor.