İrlanda bütçe planını gelecek hafta açıklayacak

Hükümet, toplam 15 milyar euro tasarruf öngören planın ayrıntılarını gelecek haftanın başında kamuoyuyla paylaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - Borç krizindeki İrlanda hükümeti bütçe açığını kontrol altına alabilmek için bir süredir üzerinde çalıştığı 4 yıllık bütçe planını gelecek hafta açıklamayı planlıyor.

Adalet Bakanı Dermot Ahern, bütçe açığını 2014 yılına kadar gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü düzeyine indirebilmek için gündeme getirilen ve toplam 15 milyar euro tasarruf öngören planın ayrıntılarını gelecek haftanın başında kamuoyuyla paylaşmayı planladıklarını bildirdi.

İrlanda'nın AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) mali desteğine ihtiyaç duyabileceği ve bu yönde bazı görüşmelerin yapıldığı yönündeki spekülasyonları bir kez daha reddeden Cowen, dış destek için herhangi bir başvuruda bulunmadıklarını yineledi.

Cowen, devlet kanalı RTE'ye yaptığı açıklamada, tüm bu ekonomik sorunların çözülebilmesi için, "sakin ve soğukkanlı" düşünülmesinin önemini vurguladı ve "AB'deki ortaklarıyla birlikte piyasalara istikrar kazandırmanın yollarını aramayı sürdüreceklerini" kaydetti.

Öte yandan, İrlanda'da, geçen hafta rekor seviyeye yükselerek yüzde 9,25 olan 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin getirisinin, dün yüzde 8,1'e gerilediği bildirildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, İrlanda'nın bankalarını kurtarmak için Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nu (EFSF) kullanabileceğini söylemiş, "İrlanda hükümetin 2011 yılına kadar finansı bulunduğunu, finansman ihtiyacının aynı zamanda İrlanda'da sorunların merkezindeki bankaların sorunu olduğunu" kaydetmişti.

İrlanda'nın borç sorununun bugün Brüksel'de düzenlenecek AB maliye bakanları toplantısında ele alınması bekleniyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir