İrlanda: Krizin üstesinden gelebilecek durumdayız

İrlanda Başbakanı Cowen, "bankalara verilen desteğin İrlanda'yı iflasa sürükleyeceğine" ilişkin savı kabul etmediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUBLİN - İrlanda Başbakanı Brian Cowen, ülkesinin ekonomik krizin üstesinden gelebilecek durumda olduğunu söyledi.

Cowen, RTE radyosuna yaptığı açıklamada, ülkenin önde gelen üniversitelerinden Univercity College Dublin'de görev yapan Profesör Morgan Kelly'nin, "bankalara verilen desteğin İrlanda'yı iflasa sürükleyeceğine" ilişkin savını kabul etmediğini söyledi.

Ekonomik verilerin daha iyi bir senaryo sunduğuna işaret eden ve hükümetin krizle mücadele biçimini savunan Cowen, mevcut durumun halka büyük zorluklar dayattığını, ancak onların da geçen bir kaç yıla oranla daha iyimser durumda olduğunu belirtti.

Cowen, "Üzerine eğilmemiz gereken durumları reddederek kafamızı kuma gömmememiz gerektiğini düşünüyorum, ancak aynı şekilde bu sorunun üstesinden gelebilecek kapasiteye sahip olduğumuza dair güveni de kaybetmemeliyiz" diye konuştu.

Geçen yıl Avro Bölgesi'nin "en zayıf halkası" olarak nitelenirken, yıl sonunda çalışanların ve emeklilerin protestolarına rağmen kamu harcamalarını kısan İrlanda, bankacılık krizine Ulusal Varlık Yönetimi Ajansı'nı (NAMA) devreye sokarak müdahale etmişti.

Ülkedeki araştırma kuruluşları ekonomik durumun gidişatına ilişkin olumlu bir tablo çizerken AB Komisyonu da, İrlanda ekonomisinin 2011'de yüzde 3 oranında büyüme kaydedeceği öngörüsünde bulunarak alınan önlemlerin işe yaradığına yönelik savunulara destek vermişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir