”İşlem ve satın almaların yüzde 80'i hala nakitle yapılıyor”

Wilkinson, 22 bin yetişkinin katıldığı araştırmalarında katılımcıların yüzde 40'ının kart kullanmada tedirgin davranmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı Fiona Wilkinson, yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de kartlı ödemelerin penetrasyonu yüzde 10 arttığında kayıtdışı ekonominin yüzde 6'ya yakın azaldığını kaydetti.

Wilkinson, "Cardist Zirvesi 2010"daki konuşmasında, günümüzde 9 euronun 1 eurosunun elektronik ortamda ve bir kartla ödenerek harcandığını, işlemlerin ve satın almaların yüzde 80'inin hala nakit olarak yapıldığını söyledi.

Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 10 ülkede 22 bin yetişkinle görüşerek bir araştırma gerçekleştirdiklerini anlatan Wilkinson, araştırmada katılımcıların yüzde 40'ının tüketicilerin kart kullanma konusunda hiç de tedirgin davranmadığının görüldüğünü, yüzde 35'lik oranın ise ikna olmayan kesimi oluşturduğunu belirtti.

Türkiye'deki insanların yüzde 42'sinin ikna edilmeye açık olduğunu, dolayısıyla burada çok ciddi bir fırsat bulunduğunu dile getiren Wilkinson, bu konuda muhafazakar insanların ikna edilmesi isteniyorsa bazı uygulamalarla teşvik edilmesi gerektiğini, insanlar ikna edilirken kart kullanımında daha düşük değerdeki ödemelere vurgu yapılabileceğini ifade etti.

Hükümetlerin, düzenleme yapan kurumların ve ilgili birimlerin kart kullanımının artırılması için doğru ortamın yaratılması konusunda yapabileceklerine değinen Wilkinson, şöyle konuştu:

"Eğer elektronik ödemeleri tam olarak teşvik edersek, gölge ekonomisi ya da gri ekonomideki nakit akışını da kontrol altına alabiliriz. AB kapsamında kayıtdışı, gri ekonominin 2 trilyon euroya denk geldiği söyleniyor. Bu, 70-30'luk dengeye sahip. Türkiye'de ise brüt yurtiçi büyümenin üçte birini, gölgede kalan kayıtdışı ekonomi oluşturuyor. Nakit sürekli sistem içinde kullanılırken, bir yandan da likiditeye katkıda bulunacaktır. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de kartlı ödemelerin penetrasyonu yüzde 10 arttığında kayıtdışı ekonomi yüzde 6'ya yakın oranda azalıyor. Bununla birlikte vergi artışı yaşanacaktır. Hükümetler de her zaman böyle bir gelir artışına ihtiyaç duyar. Kart kullanımı için farklı uygulamalar yapılabiliyor. Örneğin Norveç'te nakdin mevduatta saklanmasıyla ilgili belli bir ücret talep ediliyor. Bu durumda insanlar elektronik ödemeyi tercih ediyorlar."

Fiona Wilkinson, kart kullanımında güvenliğe yapılması gereken yatırımların önemine dikkati çekerek, tüketiciler açısından güvenliğin bir veya iki numaralı endişe kaynağı olduğunu, şifre girilerek kullanılan kartların güvenliğe dair gelişmelerin bir parçası olduğunu anlattı.

Türkiye'nin inovasyon açısından liderlik yaptığını vurgulayan Wilkinson, ülkede özellikle kredi yüklenmiş ön ödemeli temassız kartlar konusunda ciddi bir gelişimin söz konusu olduğunu söyledi.

6 bankayla temassız ödeme testi başladı

Visa Europe mobil teknolojilerden sorumlu Başkan Yardımcısı Guido Mangiagalli de Visa Europe'un, Türkiye'de Denizbank, Finansbank, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankasından oluşan 6 bankayla mobil temassız ödemelerde tüketici testlerine başladığını bildirdi.

Mangiagalli, Visa Europe'un son 5 yılda teknoloji alanında 797 milyon euroluk yatırım gerçekleştirdiğini belirterek, cep telefonunun ödeme kartı gibi kullanılabilmesinin yolunu açan yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisi ile ödemeyi bu yıl kişiden kişiye para transferini, gelecek yıl online alışveriş ve katma değerli servisler ile birlikte bütün sistemi 2012 yılında hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir