İspanya ve Rusya, enerji ortaklığı kuruyor

Anlaşma; petrol, doğal gaz, kömür, yenilenebilir enerji veya alternatif enerji dallarında ortak çalışma imkanı sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MADRİD - İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, imzaladıkları enerji sektöründe karşılıklı işbirliği anlaşmasıyla stratejik işbirliğinin yolunu açtılar.

İspanya-Rusya arasında imzalanan enerji işbirliği anlaşması, petrol, doğal gaz, kömür, yenilenebilir enerji veya alternatif enerji dallarında iki ülkenin firmaları arasında ortak çalışma imkanı sunarken, aynı zamanda enerji sektöründe İspanya-Rusya kalıcı çalışma grubu kurulmasını öngörüyor.

Zapatero ve Medvedev, görüşmelerinden sonra düzenledikleri basın toplantısında, enerji konusunu öne çıkartarak, "işbirliğimizi yeni bir düzeye taşıdık" mesajı verdiler. Rusya'yı "enerji devi" olarak tanımlayan Zapatero, "çok geniş boyutlu" olan anlaşmanın, İspanyol firmalarının Rus rezervlerine açılımını garanti edip, enerji sektöründe en büyük güvenliğini sağladığını söyledi. İspanya'nın AB dönem başkanlığını yürüteceği 2010 yılının ilk yarısında, AB ile Rusya arasında yeni bir anlaşma imzalanması için çalıştıklarını da kaydeden Zapatero, AB ve Rusya arasında yatırım, güven ve garantiyi sağlayan, ikili enerji paketini içeren bir anlaşma yapılması yolunda ilerleme kaydettiklerini ifade etti. Zapatero ayrıca, "Enerji ve güvenlik konusunda AB-Rusya, Rusya-ABD ve ABD-AB üçgeni temel gereksinimdir" dedi.

G-20 zirvesinde çözüm üreten kararlar isteniyor

Öte yandan iki lider, 2 Nisan'da Londra'da yapılacak G-20 zirvesinde küresel ekonomik krize çözüm getirecek ortak kararlar alınması ve uluslararası finans sitemi ile IMF'de reformlar yapılması yönünde hem fikir olduklarını vurguladı. Medvedev, "Rusya'nın pozisyonu belli. Önerilerimizi tüm ülkelere sunduk. Tek bir grubun çözümü işe yaramaz. Ortak kararlar alıp, yeni çözümler aramalıyız. Gündem çok karışık ve Londra'da herşeyin çözülemeyeceğini biliyoruz. Londra sonrasında da çözüm arayışları devam etmeli" dedi.