İspanya'da kürtaj protestosu
İspanyol hükümeti, sertleştirilen yeni kürtaj yasasını kabul etti. Sokaklara dökülen binlerce protestocu ise yasanın Ortaçağ’a geri dönüş olduğunu savunuyor
MADRİD- İspanya'da Mariano Rajoy başbakanlığındaki hükümetin sertleştirilen yeni kürtaj yasasını kabul etmesi tepkilere neden oldu.
Muhafazakar kesimler tarafından da eleştirilen yasa tasarısı nedeniyle cuma akşamı ülke çapında binlerce kişi sokaklara döküldü. Başbakan Rajoy'un ülkeyi Ortaçağ'a geri götürmek istediğini söyleyen protestestocular, tasarının geri çekilmesini talep ediyor.
Başkent Madrid'de Adalet Bakanlığı ve iktidardaki Halk Partisi binasının önünde toplanan kadınlar “Benim göbeğim bana ait“ şeklinde sloganlar atarak Adalet Bakanı Alberto Ruiz-Gallardón'un istifasını istedi. Protestocular, Bakan'ın kadınları yasadışı kürtaja zorladığı suçlamasında bulundu.
Tartışmalara neden olan yeni yasa tasarısı, kürtajın sadece tecavüz durumunda ve hamileliğin annenin sağlığını tehdit etmesi halinde yapılmasına izin veriyor. Yasanın yürürlüğe girmesi için parlamentonun da onayında geçmesi gerekli.
Yürürlükteki yasa
İspanya'da 2010 yılında yürürlüğe giren ve şu anda geçerli olan yasaya göre, anne herhangi bir gerekçe göstermeden hamileliğin 14'üncü haftasına kadar kürtaj olabiliyor.
16 yaşın altındaki genç kızların ise kürtaj için ailelerinden onay alması gerekiyor. Ayrıca riskli bir cenin tespit edilmesi ve bu annenin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından risk yaratıyorsa bu durumda da 22'inci haftaya kadar hamileliğin sonlandırılmasına izin veriliyor.