İspanya'da yeni eğitim yılı zorlu başladı
Ekonomik krizle kesintilerin yapıldığı ve uzun süren tartışmalardan sonra hükümetin çıkardığı yeni yasayla değişikliğe uğrayan eğitim sistemi, ülkede 7 milyondan fazla öğrenciyi kapsayan yeni öğretim yılının sıkıntılı başlamasına neden oldu.
MADRİD - İspanya'da yaklaşık 4,7 milyonu anaokul ve ilk öğretim, 2,5 milyonu orta ve lise öğretimi olmak üzere 7 milyondan fazla öğrencinin kayıtlı olduğu yeni eğitim-öğretim yılı, ''belirsizlik, öfke ve kaygıyla'' başladı.
İspanya'nın 17 özerk yönetiminden bazılarında bugün itibarıyla anaokul ve ilk öğretimde başlayan yeni dönemle ilgili açıklama yapan sendikalar, öğrenci veya veli dernekleri, ''kesintilerden kaynaklanan ekonomik sorunlar, bir çok öğretmenin henüz gideceği okulun belli olamaması, kitap ve yemek burslarının azaltılması, yeni eğitim sistemine uyum'' gibi ciddi sorunlar olduğuna dikkati çekti.
Tüketiciler Konfederasyonu'nun rakamlarına göre, öğrenci kayıtları ve yemek ücretlerinde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 1,5 ile yüzde 3 arasında bir artış olurken, devlet okullarına giden bir öğrencinin okula başlama maliyetinin ortalama 670 avro, özel okullar içinse bu rakam bin 530 avroya kadar çıkıyor.
Öğrenci veli dernekleri de yemek veya kitap bursu başvurusunda bulunan çok sayıda ailenin geri çevrildiğini duyurdu. Aragon bölgesinde, yemek bursu isteyenlerin yüzde 70'inin, kitap bursu isteyenlerin de yüzde 60'ının başvurularının kabul edilmediği kaydedildi.
"Çok büyük bir kaos yaşanıyor"
Balear Adaları, Extremadura, Valencia gibi diğer özerk yönetimlerde de öğrencilere yapılan yemek veya kitap yardımlarında geçmiş yıla oranla yaklaşık yüzde 30'luk kesinti uygulandığı ifade edildi. Valencia'daki öğrenci velileri derneği Confapa'nın başkanı Dolores Tirado, ''Her geçen gün durum daha da zorlaşıyor. Bir anne veya bir babanın, size gelip (Eğer kitap alırsam çocuğumun yemek parasını ödeyemiyorum, yemek parasını ödersem kitap alamıyorum) dediğini duymak yürekleri parçalıyor'' dedi.
Aragon'daki öğrenci velileri derneği Fapar'ın başkanı Juan Ballarin de yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: ''Çok büyük kaos yaşanıyor. Bizzat çocuklarımızın okullarından bize gelerek, okulun gündelik harcamalarını karşılamak için yardım istiyorlar. Samimi bir şekilde söylüyorum, bu şekilde daha fazla dayanamayız.''
"Daha az burs, daha fazla vergi"
Öte yandan ülkenin en büyük iki sendikasından biri olan CCOO'nun eğitim federasyonu genel sekreteri Francisco Garcia, ''Son yıllardaki sorunlar daha da kötüleşerek devam ediyor. Ekonomik açıdan zor durumdaki ailelere yardım yapılamıyor. Daha az burs, daha fazla vergi var ve özerk yönetimler bu sorunlara cevap veremiyor'' derken, öğretmenler sendikası ANPE'nin yöneticisi Nicolas Fernandez de ''Ekonomik krizden dolayı her geçen yıl çocuklarını özel okuldan alıp devlet okullarına veren ailelerin sayısı artıyor. Bu durumda kamu eğitimine daha fazla insan ve kaynak aktarılması gerekirken, tam tersi yapılıyor'' açıklamasını yaptı.
Sendikalar, kesintileri ve eğitim sistemindeki değişikliği protesto etmek için yeni öğretim yılında da gösterilerine ve okullarda grevlere devam edeceklerini açıkladı.