İspanyollar tatile çıkamıyor

İspanyolların yüzde 21'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve yarısı tatile çıkamıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
MADRİD  - İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) yayımladığı bir rapor, ülkenin yaşadığı ekonomik krizin halk üzerindeki olumsuz etkisini her geçen yıl artırdığını ortaya çıkardı.
INE'nin ''İspanyolların Yaşam Koşulları'' başlıklı raporuna göre, 2012 yılı itibariyle İspanyolların yüzde 21,1'i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Yoksulluk sınırı, ailenin yıllık gelirine, yaşanılan yerin büyüklüğüne, aile üyelerinin sayılarına ve yaşlarına göre dağılımı sonrasında belirlenirken, İspanya içinde yoksulluk oranının en fazla olduğu bölgeler ülkenin güneyindeki Endülüs, Extremadura ve Kanarya Adaları olarak gösterildi.
Rapor ayrıca ay sonunu ''çok zor getiren'' İspanyolların oranının 2011'de yüzde 9,8 iken bu yıl yüzde 12,7'ye yükseldiğini gösterdi. Halkın yüzde 40'ının beklenmedik şekilde çıkan harcamaları karşılama kapasitesine sahip olmadığı kaydedilirken, kira, fatura ödemeleri gibi aylık harcamalarını geciktiren İspanyolların oranının son bir yılda 1,2 puan artarak yüzde 7,4'e çıktığı bildirildi.
İspanyol ailelerin yüzde 44,5'i, yılda bir hafta evinden uzakta tatil geçirme olanağına sahip olmazken, bu oranın 2011 yılında yüzde 38,9 olduğu hatırlatıldı.
Bu arada INE'nin raporunda, 2011 yılında İspanya'daki yıllık ortalama gelir, aile başına 24 bin 609 euro, kişi başına 9 bin 321 euro olarak gösterilirken, bir yıl öncesine oranla ailede yüzde 1,9, kişide ise yüzde 1,3'lük gelir düşüşü görüldüğü kaydedildi.