İsrail Başbakanı, Fransa ziyaretini iptal etti

Netanyahu ziyaretini, Fransa'nın Kudüs'ün nihai konumu ile ilgili açıklamaları nedeniyle iptal etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TEL AVİV - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önümüzdeki hafta Fransa'ya yapması planlanan resmi ziyaretini iptal etti. Netanyahu'nun ziyareti, Fransa'nın Kudüs'ün nihai konumu ile ilgili açıklamaları nedeniyle iptal ettiği öne sürülüyor.

İsrail Başbakanlık yetkilileri de Netanyahu'nun Avrupa ziyaretini iptal ettiğini doğruladı. Ziyaretle ilgili hazırlıkların tamamlanmamış olduğunu belirten yetkililer, ayrıca Başbakanın, bütçenin mecliste görüşülmesi ve oylanması ile kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in kurtarılması amacıyla yeni özel temsilci atanması gibi konulara yoğunlaşmak istediğini kaydetti.

Netanyahu, önümüzdeki hafta Fransa ve İtalya'yı ziyaret edecekti.

Bu arada Paris ziyaretinin iptalinin asıl nedeninin, Fransa Dışişleri Bakanlığının, Netanyahu'nun Kudüs Günü'nde yaptığı ve "Kudüs'ün bir daha asla bölünmeyeceği" yolundaki açıklamalarını eleştirmesinin ve "Fransa'nın gözünde, Kudüs'ün iki ülkenin başkenti olması gerektiğine" dikkati çekmesinin olduğu belirtiliyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Frederic Desagneaux, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin de geçen yıl aynı yönde açıklama yaptığını hatırlatmış, Filistinlilere ait evlerin yıkılarak, Arap bölgelerinin değiştirilmesi gibi uygulamaların, şiddetin tırmanması riskini körüklediğine işaret etmişti. Yetkili, "bunun kabul edilemez olduğunu, uluslararası yasalarla da çeliştiğini" vurgulamıştı.

Sözcü yardımcısı, Fransa'nın Doğu Kudüs'tekiler dahil, yerleşim uygulamalarının devam ettirilmesini kınadığını kaydetmiş, "doğal nüfus büyümesine atıfta bulunarak yapılan kolonileşme faaliyetlerinin dondurulması gereğine" işaret etmişti.

Netanyahu, Kudüs Günü'nde yaptığı açıklamada, Kudüs'ün Yahudilerin "ebedi başkenti" olarak kalacağını savunmuş, "Kudüs bir daha asla bölünüp parçalanmayacak. Kudüs bizim ve daima bizim kalacaktır" demişti.