İsrail- Filistin barış görüşmeleri 2 Eylül'de başlıyor

Clinton, geniş kapsamlı bir barış anlaşmasına bir yıl içinde varılabilmesinin umut edildiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail ve Filistin'in eylül başında Washington'da doğrudan görüşmelere başlayacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nda ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell'i yanına alarak bir açıklama yapan Clinton, 2 Eylül'de başlayacak görüşmelerin, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde olacağını belirtti.

Bakan Clinton, geniş kapsamlı bir barış anlaşmasına bir yıl içinde varılabilmesinin umut edildiği ifade etti ve Mısır ile Ürdün liderlerinin de ilk oturuma davet edildiğini kaydetti. 

Hillary Clinton, ""Geçmişte zorluklar oldu. İlerde de zorluklar olacak. Taraflardan zor anlara rağmen bölgede nihai ve adil bir anlaşma için azimle devam etmelerini talep ettim" diye konuştu.

ABD, AB, Rusya ve BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün, İsrail ve Filistin yönetimi arasında doğrudan görüşmelere geçilmesi için, tarafları eylül başında Washington'a davet edeceği bildirilmişti.

Görüşmelerde sınırlar, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin durumunun ele alınacağı kaydedildi.

Bu gelişmenin, Ortadoğu'da gerilimi azaltmak için küçük ama önemli bir adım olduğuna dikkat çekiliyor.

"İsrail yeni site kurmaktan vazgeçmezse çekiliriz"

Filistin Ulusal Özerk Yönetimi (FÖY), müzakerelere başlama teklifini kabul etmekle birlikte, "İsrail, işgal topraklarında yeni yerleşim birimleri, siteler kurmaktan tümüyle vazgeçmezse müzakereden çekiliriz" dedi.

Açıklamayı, Filistin müzakere heyetlerinin kıdemli başkanı Saib Erakat yaptı.

Filistin Kurtuluş Örgütünün üst düzey yetkilisi Yaser Abid Rabbo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya paralel olarak ABD'nin doğrudan müzakere teklifinin kabul edildiğini bildirdi.

Filistin'le İsrail arasında doğrudan müzakerelerin, büyük beklenti yaratan 12 yıl önce dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın arabuluculuğunda yapılan Maryland eyaleti "Çatal Nehir-Çiftlik" (Wye Plantation) müzakeresinden bu yana en önemli beklentiye sahne olması bekleniyor.

Wye Plantation müzakeresi dönemin İsrail Başbakanı Ehud Barak ile Filistin'in büyük önderi Yaser Arafat arasında yapılmıştı. Filistin ile İsrail arasında son doğrudan görüşme teması ise iki yıl önce oldu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir