İsrail gazında yetki Netanyahu'da
İsrail Başbakanı Netanyahu ülkenin en büyük doğalgaz rezervi Leviathan sahasının geliştirilmesi için hazırlanan projeyi, ekonomi bakanlığının yetkilerini üzerine alarak onaylamaya hazırlanıyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, doğalgaz sahalarının geliştirilmesinde tekelleşme tartışmalarına rağmen, ekonomi bakanlığının yetkilerini devralarak enerji şirketleri ile varılan doğalgaz anlaşmasına onay vermeye hazırlanıyor.
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Ekonomi Bakanı Aryeh Deri'nin istifası nedeniyle ekonomi bakanlığı yetkilerinin kendisine geçeceğini belirten Netanyahu, ülkenin Akdeniz açıklarında sahip olduğu doğalgaz sahalarının geliştirilmesi için hazırlanan ancak ülkede tekelleşme tartışmalarına yol açan anlaşmaya yeşil ışık yakacağını ifade etti.
Deri, doğalgaz alanlarının geliştirilmesi amacıyla hazırlanan çerçeve anlaşmanın hızlı bir şekilde onaylanması için normal tekelleşme yasalarından vazgeçilmesine karşı olduğunu belirterek 1 Kasım'da Ekonomi Bakanlığından istifa etti.
Netanyahu ise konuyla ilgili açıklamasında, "Bakan Deri, sürecin tamamlanması amacıyla ekonomi bakanlığından istifa niyetini bana bildirdi, bakanlık bana geçecek ve ben de taslağa onay vereceğim" ifadelerini kullandı.
Netanyahu, böylece, ağustos ayında Teksas merkezli Noble ve İsrail'in Delek şirketleriyle varılan çerçeve anlaşmaya onay verme yetkisine sahip oldu. Plana göre, şirketler ülkenin en büyük doğalgaz sahası Leviathanı, bazı küçülmelere rağmen kontrol altında tutmaya devam edecek.
İsrail anti-tekel düzenleyici otoritesi başkanı David Gilo, şubat ayında yaptığı açıklamasında piyasada yeterli rekabetin oluşamayacağı ve Amerikan Noble şirketinin çok fazla güce sahip olacağı iddia ederek, tekelleşmeye engel olmak için şirketlerin paylarının azaltılması gerektiğini belirtmiş, Netanyahu ise yer altındaki gazın bir an önce çıkarılmasının ülkenin gaz rezervleri üzerindeki tekelleşmeden daha önemli olduğunu kaydetmişti.
İsrail gazının uluslararası piyasalara ulaştırılması için bir boru hattı ile Türkiye'ye ve üzerinden Avrupa'ya gönderilmesinin en uygulanabilir rota olduğunu belirten uzmanlar, düşük seyreden petrol fiyatları, yüksek sıvılaştırma maliyetleri ve piyasaya giren yeni doğalgaz keşiflerinin bu durumda etkili olduğu görüşünde birleşiyor.