İsrail, Gazze'de balık avlama kararını askıya aldı

İsrail’in, Gazze Şeridi’nde balık avlama mesafesini geçici olarak 6 milden 9 deniz miline çıkarma kararını askıya aldığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Filistin Sivil İşler Bakanlığı Basın Direktörü Muhammed el-Mukademe, yaptığı açıklamada, İsrail'in bugün uygulanması kararlaştırılan Gazze'de balık avlama mesafesini artırma kararını askıya aldığını söyledi. Mukademe, kendilerine kararın ne zaman uygulanmaya başlanacağına ilişkin bilgi verilmediğini ifade etti.

İsrail Hükümetinin Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri Koordinatörü Yoav Mordechai, yaptığı açıklamada, Filistin tarafının ihlalleri kontrol edecek bir denetim gemisi koyması başta olmak üzere yükümlüklerini yere getirmesi halinde, kararı uygulamaya hazır olduklarını belirtti.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş da İsrail yönetiminin, kararlaştırılan mesafenin ihlal edilmemesi için kuzey sınırına bir denetim gemisi koyulması talebini Filistin Tarım Bakanlığı aracılığıyla kendilerine ilettiğini kaydetti. Ayaş, "İsrail kendi emirleriyle hareket etmemizi istiyor. Bu kararı iptal etmek için sudan bahane üretmektir." dedi.

İki kez ertelenmişti

İsrail, 26 Ekim'de, Gazze'nin güneyinde yer alan sahillerde balık avlama mesafesinin, geçici olarak 6 milden 9 deniz miline çıkartıldığını ve iki ay süreyle geçerli olacak uygulamanın 1 Kasım'da başlayacağını duyurmuş, ancak karar iki kez ertelenmişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Antlaşması'na göre, Filistinliler, herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nin 20 mil açığına kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip. Ancak, İsrail yönetimi, Filistinli balıkçıların bu hakkına engel oluyor.

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası verilerine göre, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin geçimi, 4 bin balıkçı tarafından sağlanıyor.