İsrail, kara harekatına başladı
Gazze Şeridi sınırından Filistin topraklarına giren askerlerini gönderen İsrail'in Savunma Bakanı Ehud Barak, "Harekat kolay ve kısa olmayacak" dedi. BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısından ise sonuç çıkmadı
TEL AVİV/BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/LAHEY - İsrail ordusunun "Dökme Kurşun" adını verdiği, bir haftadır süren ağır hava bombardımanlarının ardından, kara birlikleri de operasyonun 8.'nci gününde Gazze Şeridi sınırlarından girdi. İsrail ordusu, operasyonun ikinci aşamasının amacının, "İsrail'in güneyine yönelen roket saldırılarını etkisiz hale getirmek ve Hamas'ın terör alt yapısını imha etmek" olduğunu duyurdu.
Gazze'deki yerel radyolar, askerlerin 3 noktadan bölgeye girdiğini, Filistinli militanlarla bu bölgede çatışmaların da başladığını duyurdular.
Verilen bilgiye göre, İsrail askerleri, yoğun tank ateşi ve F-16 uçaklarının desteğinde Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'un doğusu, Cebaliye mülteci kampının doğusu ile Gazze kentinin İsrail'le sınırdaş olan Secaiye mahallesinin karşı kesimindeki Karni Geçişi tarafından giriş yaptı.
Ancak giriş yapan askerlerin sayısı hakkında herhangi bir bilgi henüz gelmedi.
Bölgede başta Şahap (Halk) radyosu olmak üzere, Hamas'ın El Aksa radyosu, Gazzelilere sürekli telefon numaraları hatırlatarak, acil durumlar ve ambulanslar için aramalarını istiyor.
Kuzey'de yaşayanlara 'evlerinizi boşaltın' çağrısı
İsrail'in Kanal 10 Televizyonu, ordunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanları, 'evlerini boşaltmaları' konusunda uyardığını bildirdi.
İsrail ordu sözcüsü da aynı kanala yaptığı açıklamada, "Bu uzun soluklu bir harekat olacak" diyerek şöyle devam etti:
"İki amacımız var, birincisi İsrail'e yönelen roket saldırılarını etkisiz hale getirmek, diğeri Hamas'ın terör altyapısı yok etmek,"
Kanal 10, "kapalı" bir toplantıda İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in "Amacımız Hamas'ın iktidardan indirmektir" dediğini de öne sürdü.
Öte yandan, İsrail hükümetinin, "onbinlerce" yedek askerin daha silah altına alınması yolundaki kararı onayladığı belirtildi.
Resmi Kanal 1 Televizyonu ise Batı Şeria'da ve İsrail'in kuzeyinde, Lübnan sınırında güvenlik önlemlerinin düzeyinin artırıldığını kaydetti.
İlk kurban Filistinli bir çocuk
Günler süren hava bombardımanından sonra karadan Gazze Şeridi'ne giren İsrail tanklarının ateşinde bir Filistinli çocuk hayatını kaybetti.
Görgü tanıkları ve hastane kaynakları, İsrail ordusuna ait tankların, Gazze kentinde açtığı ateşte ölen Filistinli çocuğun bu akşamki kara harekatının Filistin cephesinde verilen ilk kurban olduğunu kaydetti.
Aynı kaynaklar, tank ateşinde 11 Filistinlinin de yaralandığı bildirdi.
Hamas yöneticileri ise yaptıkları açıklamada, Gazze Şeridi'nin İsrail ordusu için mezar olacağı taahhütünde bulundu.
Harekat uzun sürecek
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, "Dökme Kurşun" operasyonunun kara aşaması için uzun süre beklediklerini belirterek, "Harekat kolay ve kısa olmayacak" dedi.
Barak düzenlediği basın toplantısında, "Bu harekata başlamak için uzun süre bekledik. Amacımız, dünyadaki bütün herkes gibi, İsrail vatandaşlarına barış ve huzuru sağlamak" dedi. Başlayan kara harekatını "zor operasyon" olarak niteleyen Barak, "İsrail askerlerinden de kayıplar verilebileceğini biliyoruz" dedi.
Böyle bir operasyon için karar vermenin zor olduğunu dile getiren Barak, "Bir asker olarak bu tür operasyonların zorlukları ve risklerini biliyorum. Harekat kolay ve kısa olmayacak" dedi.
BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısından karar çıkmadı
BM Güvenlik Konseyinin, İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara operasyonu başlatmasının ardından yaptığı acil toplantıdan sonuç çıkmadı.
Libya'nın Arap ülkeleri adına BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, acil toplantı istemesi üzerine yapılan ve yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda, bir basın açıklaması metni üzerinde bile anlaşma sağlanamadı.
Libya, toplantıda, Konsey'den taraflara acil ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen bir başkanlık açıklaması metni dağıtmıştı. Ancak bu metne ve metnin "başkanlık açıklaması" şeklinde kabul edilmesine ABD'nin karşı çıkması üzerine toplantıdan herhangi bir sonuç alınamadı.
Konseyin dönem başkanı Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Maurice, gazetecilere toplantının ardından yaptığı açıklamada, herhangi bir metin üzerinde anlaşma sağlanamadığını ancak "Gazze'deki durumun giderek kötüleştiği, acil ve kalıcı bir ateşkesin temini ve Gazze'ye insani yardımın sağlanması" konusunda Konsey üyelerinin pek çoğunun aynı düşündüğünü söyledi.
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff ise Hamas'ın geçen hafta Konsey tarafından yapılan ateşkes çağrısına uymadığını, bu yüzden yeni bir açıklamanın yarar getirmeyeceğini düşündüklerini söyledi.
Libya Büyükelçisi Giadalla Ettalhi ise ABD'nin, bugünkü toplantıdan herhangi bir açıklama çıkmasına karşı olduğunu basına kapalı toplantıda söylediğini, bunun son derece üzücü bir durum olduğunu belirtti.
Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur ise Konseyin uluslararası barış ve güvenlik konularıyla ilgilenen bir BM organı olarak, görevini yerine getirmediği görüşünü dile getirdi.
Barış olmadan NATO gelmeyecek
Nato'nun Hollandalı Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İsrail ile Filistin arasında bir barış anlaşması olmadan Orta Doğu'da NATO kuvveti olmayacağını söyledi.
İsrail ile Filistin arasındaki bir barış anlaşmasının da "pek uzak bir ihtimal" olduğu yönünde görüş bildiren Genel Sekreter, TROS radyosuna yaptığı açıklamada, NATO'nun böyle bir durumda bölgeye bir istikrar kuvveti göndermek gibi bir niyetinin olmadığını belirtti.
Scheffer, "Böyle bir talep NATO'ya sunulsa, üye ülkelerin olumlu tepki vereceğini düşünüyorum. Ancak bu, BM Güvenlik Konseyi onaylı bir barış anlaşması olursa ve İsrail ile komşuları böyle bir anlaşmayı uygulamak için askeri varlık talep ederse planlanabilir" dedi.