İsrail, yardım gemisine baskın yaptı

İsrail Ordusu, Gazze'ye yardım gemilerine askeri operasyon düzenledi. İsrail televizyonu, gemilerde 9'u Türk 19 kişinin öldüğünü, 26 kişinin yaralandığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV/KUDÜS- İsrail donanması dün gece "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası kapsamında Gazze'ye yardım götüren başta Mavi Marmara olmak üzere 6 gemilik filoya operasyon düzenledi. İsrail'de bir televizyon kanalı 16 kişinin öldüğünü bildirdi. İsrail Başbakanlık Basın Sözcüsü Geldelman ise, "Gemilerde oldukça fazla silah vardı. İsrail askerlerine ateş açıldı. 8-10 İsrail askeri yaralandı." dedi. Geldelman, gemilerde ölen sayısının şu an için 10 olduğunu açıkladı.

Gemide muhabiri bulunan El Cezire televizyonuysa, baskında ölenlerin 9'unun Türk olduğunu duyurdu. Filistin Lideri Abbas, "Yaşanan olaylar bir katliam" açıklaması yaptı. İsrail Savunma Bakanlığı gemilerdeki sivil ve asker yaralıların helikopterlerle Hayfa ve Tel Aviv’deki hastanelere nakledildiğini bildirdi.

İsrail Ordusu: 10'dan fazla ölü var

İsrail Ordusu, Gazze'ye yardım gemilerine düzenlenen askeri operasyon sırasında 10'dan fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Sözcü, gemide bulunan İsrail'deki İslami Hareket lliderlerinden Şeyh Raed Salah'ın öldüğü yolundaki haberleri yalanlayarak, Salah'ın yaralandığını bildirdi.

İsrail ordu radyosuna bir açıklama yapan İsrail askeri sözcüsü, gemilerin bir İsrail limanına çekileceğini bildirirken, operasyonun halen bitmediğini ve yolcularla yüklerinin de tümüyle kontrolden geçirileceğini kaydetti.

Sözcü, "Diplomatik çözüm için sürekli bekledik, gemilerle görüşmeler sürekli sürdü, askeri güvenlik sahasına girmemeleri konusunda uyardık ama hep ret cevabı aldık" derken, özellikle Mavi Marmara gemisi üzerinde durdu ve gemide askerlere çok sert bir direniş gösterildiği, linç girişiminde bulunulduğunu ve gemidekilerin, askerlerden birinden ele geçirdikleri silahla, askerlere ateş açtıklarını öne sürdü.

Sözcü, gemide çıkan olaylar sırasında 10'dan fazla eylemcinin öldüğünü, 10 İsrail askerinin de yaralandığını söyledi, yaralıların şu anda hastanelere taşındıklarını da kaydetti.

İsrail basınında, Hamas'la bağlantılı haber sitelerine ve El Cezire'ye atfen, İslami Hareket Kuzey Şubesi lideri Şeyh Raed Salah'ın öldüğü bildirilmişti. Ordu Sözcüsü, Salah'ın ölmediğini, ancak yaralandığını ifade etti.

6 gemiyi kontrol altına aldıklarını söyleyen sözcü, Mavi Marmara gemisinde düzenli bir yolcu ve mal manifestosu bulunmadığı için yolcu sayısını 570 civarında tahmin ettiklerini kaydetti.

Sözcü, gemilerin çekileceği İsrail limanın da adını vermedi; özellikle Mavi Marmara gemisinde hem yolcuların hem de yükün çok yoğun bir aramadan geçirileceğini söyledi.

Bu arada, filoya düzenlenen operasyondan sonraki gelişmeler düzeyinin, İsrail İç Güvenlik bakanı Yitzhak Aharonovitch ile Emniyet Müdürlüğü, ülke çapında alarm durumunun en üst düzeye çıkarılmasını kararlaştırdı.

İsrail polisinin Kudüs'te, Eski Kent; Haremüşşerif ve yakındaki Arap mahallelerinde yolları kapattığı ve olağanüstü güvenlik önlemleri aldığı da bildirildi.

İsrail ordu sözcüsü Barak Baz, çatışmanın, bir yolcunun İsrail komandolarına ait bir silahı ele geçirerek ateş açmasıyla başladığını iddia etti. Baz, "İsrail askerleri başta kalabalığı dağıtmaya yönelik ölümcül olmayan silahlar kullandı. Ancak bir eylemci, İsrail askerinin silahını ele geçirerek ateş edince şiddet tırmandı.” diye konuştu.

Barak Baz, altı geminin de İsrail askerleri tarafından ele geçirilerek Aşdod Limanı’na doğru götürüldüğünü kaydetti.

Operasyonu İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Marom’un komuta ettiği açıklandı.

"10 ölü, 60’a yakın yaralı var"

Haaretz Gazetesi, yardım gemilerine çıkan İsrail askerleriyle, komandoların silahlarını ellerinden almaya çalışan yolcular arasında çıkan çatışmada en 10 ölü, 60 yaralı bulunduğu açıkladı. Öte yandan İsrail Kanal 2 televizyonu, gemilerden sadece Mavi Marmara'da olaylar meydana geldiğini, diğer 5 gemidekilerin direnmeden İsrail askerlerine teslim olduğunu da aktardı. Aynı televizyon, Marmara gemisindekilerin İsrail komandolarını taşlar, uzun bıçaklar ve sopalarla beklediğini, hatta birkaç el silah sesi duyulduğunu da öne sürdü.

İsrail televizyon ve radyo yayınlarında ölü ve yaralı sayısına ilişkin, İsrail kaynaklarına dayalı bir bilgi verilmezken, hep yabancı kaynaklara atıfta bulunulması dikkati çekti. Ayrıca gemiye İsrail helikopterlerinden komandoların indiğine ilişkin, Türk televizyonlarından aktarılan görüntüler ekranlara getirildi.

İsrail televizyon kanalları, yaralananların Aşkelon'daki hastaneye sevkedildiklerini belirtirken, operasyonda yaralı askerler de bulunduğunu, bunlardan ağır yaralı birinin de Hayfa'ya nakledildiğini bildirdiler.

Öte yandan, Kanal 10 televizyonu, gözaltına alınanların bir kısmının cezaevlerine konulması için hazırlıklar yapıldığını duyurdu.

Televizyon ayrıca, Gazze Şeridi'nden botların denize açılmasını önlemek için, Gazze kıyılarının da tümüyle abluka altına alındığını kaydetti.

Kanal 2 televizyonu, gemidekilerin daha önce söyledikleri gibi pasif bir direniş içinde olmadıklarını, askerlere bıçak ve çubuklarla saldırdıklarını da ifade etti.

İsrail televizyonları ve radyoları, Ankara ve İstanbul'da protesto için toplanan kalabalıkları ve Ankara'daki İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını da haberlerinde duyurdular.

Bu arada, İsrail'den şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadığı dikkati çekti.

Görüşlerine başvurulan bir askeri kaynak, şu aşamada herhangi bir açıklama yapılmasının söz konusu olmadığını belirtirken, gemilere rotalarını geri çevirmeleri veya Aşdod'a yönlendirmeleri konusunda uyarı yapıldığını hatırlatmakla yetindi.

"Gemide silah bulunduğu iddiası asılsızdır"

Antalya Gümrükler Başmüdürü Fevzi Gülcan, Gazze'ye insani yardım götüren ve Antalya'dan hareket eden Mavi Marmara gemisinde silah bulunduğu iddialarının asılsız olduğunu bildirdi.

Antalya Gümrükler Başmüdürü Gülcan,Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren ve Antalya Limanı'nda bir süre bekleyen Mavi Marmara isimli Türk yolcu gemisine binenlerin gümrüklü sahada üstlerinin tek tek arandığını ve x-ray cihazından geçirildiğini söyledi.

Gemide silah bulunduğu iddialarının asılsız olduğunu belirten Gülcan, "Türk gemisinde silah olduğu yönündeki iddialar çok gayri ciddi. Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine binenler tek tek üstleri aranarak x-ray cihazından geçirildi. Gemide silah bulunduğu iddiaları asılsızdır" diye konuştu.

Ölü ve yaralılarla ilgili yayın yasağı kondu

İsrail radyosu, askeri sansürün, İsrail'deki hastanelere nakledilen ölü ve yaralılarla ilgili her türlü bilginin yayınına yasak koyduğunu bildirdi.

Radyo, en az bir İsrail hastanesine yaralıların nakledildiğine ilişkin bilgi edindiklerini belirtti ve başka bilgi vermedi.

Yetkililerin, birçok hastaneye yaralı kabulüne hazırlanmaları talimatı verdiği kaydedildi. Daha önce insani yardım filosundaki gemilerden sadece "Mavi Marmara" gemisiyle bağlantı kurulabilirken, şu an bu gemi ile de bir bağlantı kurulamıyor.

Görüntüler hoş değil

İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail donanmasının Gazze'ye yardım taşıyan filoya saldırısının ardından, meydana gelen ölümlere üzüldüğünü söyledi.

Ben Eliezer, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Görüntüler kesinlikle hiç hoş değil. Ben ancak ölümlere üzüldüğümü söyleyebilirim" dedi.

Ben Eliezer, dün gece yarısı sonrası İsrail donanması askerlerinin saldırısından sonra açıklama yapan İsrailli ilk üst düzey yetkili oldu.

Bu arada İsrail'in Kanal 2 televizyonu, yine yabancı kanallara dayanarak, ölü sayısının 20'ye yükseldiğinin söylendiğini duyurdu.

Ancak İsrail'de operasyonla ilgili haberlerde sansür uygulanması nedeniyle, sadece sınırlı bilgi akışı bulunuyor ve muhtemel zayiatla ilgili haberler sadece dış basına dayandırılıyor.

İsrail'den ölü veya yaralı sayısına ilişkin de herhangi doğrulama veya yalanlama da gelmedi.

Bu arada İsrail ordusundan "Mavi Marmara" gemisine yapılan uyarı basına verildi. Buna göre İsrail donanmasından Mavi Marmara'ya, operasyon öncesi "Şu anda çatışma bölgesine yaklaşıyorsunuz. Rotanızı değiştirip Aşdod limanına doğru ilerleyin. Orada yardımlar boşaltılıp Gazze'ye gönderilecek; sizler de ülkelerinize dönersiniz. Yardımların Gazze'ye iletildiğini de göreceksiniz" denildiği belirtildi.

Bu arada gemide üyesi, Knesset milletvekili Hanen Zubi bulunan Balad partisinin Başkanı Muhammed Bereke, "İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanını 'sivil bir filoya karşı kazandığı parlak zaferi' nedeniyle kutladığını" söyledi.

Bereke, yaptığı açıklamada, "filoya katılanlardan bazılarının ölümüne yol açması nedeniyle, İsrail'in korsan hükümetinin, ülkeyi uluslararası ve insani hukukun gerisine düşürdüğünü" ifade etti. Bereke, "Bibi (İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu) ve (İsrail Savunma Bakanı Ehud) Barak gibi tiranlar, kendilerine ancak tarihin çöplüğü içinde yer bulacaklardır" diye konuştu.

"Mavi Marmara'daki 600 kişiden 400'ü Türk"

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, İsrail'in müdahale ettiği Mavi Marmara gemisinde personel dahil 600 kişinin bulunduğunu ve bunlardan 400'ünün Türk olduğunu açıkladı.

Dede, Vakıf Genel Merkezinde kendilerine destek ziyaretinde bulunan sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığında bir komisyon kurulduğunu ve gelişmelerin oradan takip edildiğini, bu elim hadiseden sonra kriz komitesinin Bakanlar düzeyine yükseltildiğini belirtti.

Başbakan vekili ve Devlet Bakanı Bülent Arınç'ın arayarak hem başsağlığı dilediğini, hem de olayın takipçisi olacağını söylediğini anlatan Dede, ayrıca bir komisyon kurulduğunu ve bu komisyonun düzenli olarak bilgi akışı sağlayacağını kaydetti.

Yaralılarla ilgili endişeli olduklarını belirten Dede, ölü sayısının artmasının ağır yaralıların hayatını kaybetmesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmediklerini ifade etti.

Dede, bir soru üzerine, İsrail askerlerinin öncelikli olarak Türk bandıralı gemiye müdahale ettiğini belirterek, "Çünkü amiral gemisiydi. Yolcuların çoğu oradaydı. Diğer gemiler daha küçük" dedi.

Dede, İsrail askerlerinin Mavi Marmara'nın ardından yük gemisi Gazze'ye ardından da Defne Y'ye, bundan sonra diğer gemilere operasyon düzenlediklerini belirtti.

Dede, şu anda Mavi Marmara ile bilgi verdiklerini, diğer gemilerde yaralı olup olmadığını bilmediğini, İsrail medyasının çektiği görüntülerde de yaralıların ellerinin kelepçeli olduğunun görüldüğünü bildirdi.

İsrail Büyükelçisinin, organizatörleri suçlayan açıklamalarının hatırlatılması üzerine Dede, İsrail'in, Filistin davasına hizmet eden bütün kurum ve kuruluşları karalayarak dezenformasyon yürüttüğünü kaydetti.

Gemide bulunanların listesini oluşturduklarını ifade eden Dede, bu listeyi ilgili makamlar dışında kimseye vermediklerini söyledi.

Gemide gazeteciler, sevil toplum kuruluşları temsilcileri ve milletvekillerinden oluşan 546 kişilik bir grup bulunduğunu belirten Dede, "Personelle birlikte gemide 600 kişi var. 400 civarında Türk var. Geri kalanı yabancı uyruklu. Gözaltı, ölü ve yaralılar hakkında kesin bilgi yok. İsrail'in kontrolü altında. İsrail'in verdiği bilgiye göre, 18 ölü. Manipülasyon da yapıyor olabilir. Listede üstü çizilen insanlar mı onu bilmiyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir