İsrail'de zafer Netanyahu'nun

Ülkede yapılan erken genel seçimlerde sandıkların tamamına yakınında oy sayım işlemi tamamlandı. Resmi olmayan verilere göre, Netanyahu'nun partisi oyların yüzde 23,27'sini alarak Knesset'te 29 koltuk sahibi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail'de yapılan erken genel seçimlerde sandıkların tamamına yakınında oy sayım işlemi tamamlandı. 

İsrail Merkez Seçim Komitesi'nin yayımladığı verilere göre, oyların 4 milyon 16 bin 739'u geçerli sayıldı. Ülkedeki yaklaşık 6 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 71,8'i sandık başına gitti. 

Buna göre, oyların yüzde 23,27'sini alan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun lideri olduğu Likud partisi seçimleri önde tamamladı. Böylece Likud, Knesset'te (Meclis) 29 koltuk kazanmış oldu. 

İzak Herzog ve Tzipi Livni liderliğindeki "Siyonist Birlik"in oy oranı ise yüzde 18,73'te kaldı. Bu sonuca göre, "Siyonist Birlik" Knesset'te 24 koltuk elde etti. 

Diğer partilerin oy oranları ise şu şekilde gerçekleşti: 

"Birleşik Arap Listesi: yüzde 10,98, Yeş Atid: yüzde 8,78 , Kulanu: yüzde 7,41, HaBayit HaYehudi: yüzde 6,41 , Şas: yüzde 5,80, Yisrael Beitenu: yüzde 5,17, Birleşik Tora Yahudiliği: yüzde 5,16, Meretz: yüzde 3,89." 

Barajı aşan partilerin koltuk dağılımı da şöyle: 

"Likud: 29, Siyonist Birlik: 24, Birleşik Arap Listesi: 14, Yeş Atid: 11, Kulanu: 10, HaBayit HaYehudi: 8, Şas: 7, Birleşik Tora Yahudiliği: 7, Yisrael Beitenu: 6, Meretz: 4" 

"Seçimlerden koalisyon çıkacak"

İsrail'de tek başına iktidara gelebilmek için Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Ancak, sandık sonuçlarına göre, hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranını elde edemediği için, ülkeyi bir koalisyon hükümeti bekliyor. 

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, en çok oyu alan partinin liderine hükümeti kurma görevi verecek. Hükümet kurmakla görevlendirilen parti başkanının 42 gün içinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Hükümet kurma görevinde başarısız olunması durumunda ise Cumhurbaşkanı Rivlin, aynı görevi başka bir parti liderine verebilir. Bu adayın ise koalisyonu kurabilmek için 28 günü olacak.  

İkinci aday da koalisyon hükümetini kuramazsa Knesset'teki 120 milletvekilinin 61'i bir araya gelerek, cumhurbaşkanından görevi üçüncü bir kişiye vermesini isteyebilir. Hükümet kurmakla görevlendirilen üçüncü parti liderinin çabaları da 14 gün içinde sonuçsuz kalırsa, meclis feshedilerek 90 günde yeniden seçimlere gidilmesi öngörülüyor. 

"Araplar 3. güç oldu"

Birleşik Arap Listesi Knesset'te 14 koltuk elde ederek, Likud ve Siyonist Birlik'in ardından üçüncü parti oldu. 

Birleşik Arap Listesi lideri Eymen Avde de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bu seçimler, Arap vatandaşların hayatını ciddi biçimde etkileyecek" demişti. 

Avde, İsrail Başbakan Netanyahu'nun partisi Likud ve Siyonist Birlik'in ardından, Arap Listesi'nin üçüncü güç olarak seçimden çıkacağını belirtmişti. 

Bunun yanı sıra Avde, Twitter sayfasında oy kullanmadan önce yayımladığı mesajda, "Şiddete, fitneciliğe, zorbalığa ve tehditlere cevap ancak sandıkta verilebilir. Biz Araplar, bugün dışlandık, yarın da aykırı görüşlere sahip olanlar dışlanacak" ifadelerine yer vermişti. 

Seçim sistemi

Ülkenin "tek seçim bölgesi" olarak kabul edildiği İsrail'de, nispi temsil sistemi uygulanıyor. Dün sandık başına giden İsrailliler, herhangi bir adaya değil, 120 ismin bulunduğu parti listesine oy verdi. 

Her partinin sec¸imde aldıgˆı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alması halinde, mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin, Knesset'e girebilmesi ic¸in yüzde 3,25'lik sec¸im barajını as¸ması gerekiyor.  

Barajı aşan siyasi partiler, aldıkları oy karşılığı mecliste belli sayıda sandalye kazanmalarının ardından, bu partilerin yeni bir koltuk daha elde etmeye yetmeyen artık oyları ve barajın altında kalan partilerin oyları, meclise girmeye hak kazanan partiler arasında yeniden dağıtılacak. Bu dağıtım, seçim sonuçlarındaki oy dağılımı yüzdelerine göre yapılacak. 

İsrail seçim sisteminde barajın du¨s¸u¨k olması, ülke siyasetinde aktif partilerin c¸ogˆunun Knesset'te temsil edilmesine imkan tanıyor. Mevcut baraj uygulamasının, bir partinin tek başına iktidara gelmesini ise son derece güçleştirmesinden dolayı İsrail'de genellikle koalisyon hükümetleri kuruluyor. Bu nedenle, geçmişteki bazı hükümetlerde tamamen farklı siyasi çizgideki partiler, aynı hükümet çatısında birleşmek zorunda kalmıştı.