İsrail'den Goldstone raporuna ağır eleştiri

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Şalev, raporun "İsrail'e yönelik nefret duygularıyla" hazırlandığını iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gabriela Şalev, İsrail ve Hamas'ın Gazze'de Aralık 2008-Ocak 2009'daki çatışmalarda savaş suçu da dahil uluslararası insani hukuk kurallarını çiğnemekle suçlayan "Goldstone raporuna" ağır eleştirilerde bulundu.

Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nin kararı doğrultusunda Goldstone raporunu görüşen BM Genel Kurulunda konuşan Şalev, raporun "İsrail'e yönelik nefret duygularıyla" hazırlandığını iddia etti.

İnsan Hakları Konseyi'nin sürekli İsrail aleyhine kararlar çıkardığını ifade eden Şalev, Konseyin kararı doğrultusunda "önyargıyla hazırlanan raporun gerçekleri çarpıttığını, demokratik devletlerin terörizme karşı kendilerini koruma hakkından sözetmediğini, Genel Kurulun da sivilleri hedef alan terör gruplarının nasıl durdurulacağını tartışmak yerine terörizmin kurbanları olan İsrail halkına karşı bir başka kampanya sürdürdüğünü" öne sürdü.

Raporun ve Genel Kurulda raporun tartışılmasının Orta Doğu'da barışa hizmet etmediğini savunan Şalev, bunun barış müzakerelerin yeniden canlanmasına yönelik çabalara da zarar verdiğini, raporun İsrail'in "kendini savunma hakkını" inkar ettiğini iddia etti.

Filistin temsilcisi

Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur da yaptığı konuşmada, İsrail temsilcisinin görüşlerine karşı çıkarak Goldstone raporunda incelenen 36 olayın biri hariç hepsinde İsrail askeri güçlerinin askeri olmayan hedeflere saldırdığının görüldüğünü söyledi. 

Genel Kurul'dan Goldstone raporunu desteklemek için hazırladıkları karar tasarısına sahip çıkmasını isteyen Mansur, "Barış adalet olmadan sağlanamaz, biz bu raporun ve tavsiyelerinin aralarında BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'nın da bulunduğu tüm uluslararası forumlarda takipçisi olacağız," dedi.

Genel Kurulda konuşmaların tamamlanmasından sonra Arap ülkeleri tarafından hazırlanan karar tasarısının oylamaya sunulması bekleniyor. Tasarıda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Goldstone raporunu BM Güvenlik Konseyi'ne sunması, İsrail ile Hamas'tan da raporda da istendiği şekilde savaş suçu işlendiklerine dair iddialarla ilgili 3 ay içinde kendi iç soruşturmalarını açmaları isteniyor.