İsraille çalışan şirketleri boykot edecekler

Arap Birliği, İsrail'le çalıştığı gerekçesiyle aralarında Avrupa ve ABD'li şirketlerin de bulunduğu bir grup uluslararası şirketi boykot listesine aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arap Birliği, İsrail ile çalıştığı gerekçesiyle aralarında Avrupa ve ABD'li şirketlerin de bulunduğu bir grup uluslararası şirketi boykot listesine aldı. 

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği merkezinde, Arap ülkelerinin İsrail ürünlerinin boykotu için bölge bürolarının iletişimi kapsamında düzenlenen konferansta alınan tavsiyeler, Filistin delegasyonunca açıklandı. 

ABD menşeli REMAX gayrimenkul şirketinin, Yahudi yerleşim birimlerinde gayrimenkul satışı yaptığı ve kiraladığı gerekçesiyle yasaklılar listesine alındığı belirtilen açıklamada, Avrupalı bankacılık grubu DEXIA, Belçika'daki merkezi DEXIA S.A ile Fransa'daki şubesi DEXIA CREDIT LOCAL S.A'nın, "İsrail şubesinin bulunması ve Yahudi yerleşimcilere kredi verdiği" gerekçesiyle boykot listesine alındığı ifade edildi. 

Yahudi yerleşim birimlerinde ofisi bulunduğu belirtilen Alman çimento şirketi HEIDELBERG ile Golan Tepeleri'nde petrol araştırmaları yapan ve İsrail'de şubesi bulunan Amerikan petrol şirketi GENIE ENERJI LTD'nin de önümüzdeki dönemde yasaklılar listesine alınacağı aktarıldı. 

Açıklamada ayrıca, Amerikan şirketi CATERPILLAR INC'in, Filistinlilerin evlerini yıkma ve ayrım duvarının inşası için İsrail makamlarına buldozer ve traktör sağladığına işaret edildi ve ABD ile sözleşmelerine "Ürünlerinin işgal altındaki Arap topraklarında kullanılmaması" şartının konulmasını istendi. 

Boykot merkez ofisinin, Danimarka-İngiltere güvenlik şirketi G4S'yi, İsrail'deki faaliyetlerine devam edip etmediği konusunda takip etmekle görevlendirildiği belirtilen açıklamada, söz konusu güvenlik şirketinin, İsrail işgaline, hapishaneler ve Yahudi yerleşim birimlerinde kullanılmak üzere personel ve teçhizat sağladığı savunuldu. 

"İsrail'i Boykot için Bölge Bürolarının İletişim Subayları", Arap Birliği bünyesinde 1951 yılında kurulmuştu. Birliğin ana organlarından biri olan kuruluş, senede iki defa düzenlenen konferanslar kapsamında, boykot edilerek "kara liste"ye alınacak İsrail ve İsrail'le işbirliği yapan şirketlerin isimlerini belirliyor.