İşte El Kaide'nin yeni lideri

El Kaide'nin yeni liderin Eymen El Zevahiri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Terör örgütü El Kaide'nin yeni liderinin Eymen El Zevahiri olduğu bildirildi.

El Arabiya televizyonu, örgütün, geçen ay Pakistan'ın Abodabad kentinde öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yerine, Eymen El Zevahiri'yi getirdiğini duyurdu.

Bin Ladin, 2 Mayıs'ta Amerikan komandolarının düzenlediği operasyonla öldürülmüştü.

El Zevahiri kimdir?

Tam adı Eymen Muhammed Rabi Eymen El Zevahiri olan yeni El Kaide lideri, 19 Haziran 1951'de Mısır'da doğdu.

"Doktor", "Nur", "Hoca", "Usta" lakaplarıyla da tanınan El Zevahiri, Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1974'te mezun olduktan sonra 1978'de cerrahi mastırını tamamladı.

Dünyayı Usame Bin Ladin'den daha çok gezen El Zevahiri'nin, cihat için Kuzey Amerika, Avrupa ve Çeçenistan'a bile gittiği bildiriliyor.

Afganistan-Pakistan sınırındaki ücra bir yerde yaşadığı sanılan El Zevahiri'nin Afganistan'ın Host kentiyle Pakistan'ın Vana kentleri arasında hareket ettiği, Bin Ladin'in hep yakınlarında olduğu ancak onunla birlikte olmadığı sanılıyor.

Eymen El Zevahiri'nin onkoloji profesörü ikiz kız kardeşinin yanı sıra, iki erkek kardeşi bulunuyor.

El Zevahiri'nin Kahire Üniversitesi felsefe bölümünden mezun olan eşi ve 4 çocuğudan ikisinin 2001 yılında Afganistan'ın Tora Bora bölgesinde düzenlenen saldırıda öldürüldüğü sanılıyor.

68 ülkede faaliyeti bulunduğu tahmin edilen El Kaide'nin Afganistan'da eğitim gören 10 bin ila 20 bin savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. ABD'de 11 Eylül 2001'de düzenlenen terör saldırılarından sonra bu militanlardan 3 binden fazlası yakalandı.

Zevahiri, lideri olduğu Mısır İslami Cihad örgütünü Ağustos 1998'de Bin Ladin'in El Kaidesine kattıktan sonra Bin Ladin'in yardımcısı oldu.

El Kaide'nin yeni lideri El Zevahiri, Amerikan Soruşturma Bürosunun (FBI) en çok arananlar listesinde üçüncü sırada bulunuyor. El Zevahiri için 25 milyon dolara kadar ödül vaat ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir