İşte ilk 6 ayın getiri şampiyonları

Jeopolitik gerilimlerin ve gevşek para politikalarının desteğiyle yılın ilk ayında emtia piyasaları yüzde 10 kazanç sağlarken, ABD tahvili getiri şampiyonu oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Uluslararası piyasalar yılın ilk yarısında yukarı yönlü bir seyir izledi ve hemen tüm varlık sınıfl arı kazandırdı. Borsalar, tahvil piyasası yüksek getiri sağlarken, emtia piyasaları 2010’dan bu yana ilk yıllık kazancına yöneldi. Dolar ise ABD’de gelen karmaşık ekonomik veriler ve Fed’in faizleri uzun süre daha düşük tutacağı beklentisiyle zayıfl ayan yatırım aracı oldu. Analistler yılın ikinci yarısında genel olarak emtia piyasalarında yükselişin sürmesini, altının ise değer kaybetmesini bekliyor. Borsalarda ise daha savunmacı bir pozisyon alınması tavsiye ediliyor. 

19 emtia ürününü izleyen ThomsonReuters CRB Endeksi yılın ilk yarısını yüzde 10 yukarıda tamamladı. Yılın ikinci çeyreğindeki yükseliş yüzde 1 olurken, emtia fiyatlarının yükselmesinde yılın ilk aylarında gözlemlenen teknik alımlar, hava şartlarından kaynaklanan arz endişeleri ve jeopolitik risklerin getirdiği talep etkili oldu. Ürün bazında bakıldığında Arabica kahve, Brezilya’da üretimin azaldığına dair endişelerle yüzde 55 yükselerek en çok kazandıran emtia oldu. Yatırımcının jeopolitik risklere karşı tercih ettiği altın art arda ikinci çeyrek yükselirken, 1.333 dolar civarına geldi. Altının yılbaşından bu yana getirisi yüzde 10 olarak gerçekleşti. 

Altında ikinci yarıya dikkat 
Piyasalarda temmuz ayında açıklanacak Fed tutanakları ile 30 Temmuz’da Fed’in yeni toplantısından çıkacak kararlar, altının seyri açısından da belirleyici olacak. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı Irak’ta yaşanan kaosun etkisiyle 1.333 dolara yükselirken, analistler yılın ikinci yarısında altın fiyatlarının aşağı yönlü baskılanacağını belirtiyor. Bu yılın en yüksek seviyesini, 1.392 dolarla mart ayında gören altının ons fiyatı, ardından görülen düşüş trendini, haziran ayında Irak’ta yaşanan kaos ve Ukrayna- Rusya gerginliği ile sonlandırarak kayıplarının bir kısmını telafi etti. Böylece yılın ilk yarısında yatırımcısına yaklaşık yüzde 10 kazandıran altının ons fiyatı için analistler, yılın ikinci yarısında jeopolitik risklerin gündemden düşmesiyle birlikte 1.200- 1.150 dolar seviyelerine kadar bir gerileyiş yaşanacağını tahmin ediyor. Fed’in tahvil alımlarını piyasa beklentisi dahilinde azaltması ve ABD faizlerinin daha uzun süre sıfıra yakın seviyelerde kalacağına dair sinyaller de altın için destek oluşturan faktörlerdi. 

Londra Borsası'nda bakır son iki ayda değer kazananlar arasında. Son aylarda en fazla destek bulan emtia ürünlerinden bir diğeri ise petrol. yılın ilk altı ayında Brent petrolü yüzde 1.4’lük artışla 112 dolar/varile çıktı. Uzmanlara göre dünyanın en büyük üreticilerinden Irak ve Rusya’daki gerginlik petrol fiyatlarını desteklemeye devam edecek. 

Tahvil ve borsa kazandırdı 
Yılın ilk yarısında en büyük getiri sağlayan varlık sınıfı tahvil oldu. ABD’nin uzun vadeli kağıtları yüzde 13 ile rekor getiri sağladı. ABD’de hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilerin faizlerin yakında artmayacağı şeklinde yorumlanmasıyla dolar endeksi hafta başında 80.042 seviyesine indi ve kazançsız bir yıl geçirmiş oldu. Dolar, Avrupa ortak parası euro karşısında ise yılbaşından bu yana yüzde 0.38 primle 1.3690 seviyesinde bulunuyor. 
2014 yılının ilk yarısında borsalar da kazandırdı. MSCI Dünya Endeksi yılın lik yarısında yüzde 4.96 yükselirken, Türkiye’yi de izleyen MSCI Gelişmekte Olan Ülke Endeksi yüzde 4.80 kazandırdı. İsrail yüzde 19.65 ve Danimarka ise yüzde 18.13 ile gelişmiş ülkelerde en çok yükselen hisse senedi piyasaları oldu. Gelişmekte olan ülkelerde ise Yunanistan yüzde 54.60 ile en çok yükselen borsaydı. Hindistan, Endonezya, Filipinler, Çek Cumhuriyeti ve Polonya yüzde 18- 21 aralığında getiri sağladı. Türkiye’de borsa yüzde 16.69 yükseldi. 

Borsalarda yükseliş sınırlı olacak 
Ancak uzmanlar, hem borsa hem da tahvil piyasalarında 2012 yazından bu yana önemli bir düzeltme yaşanmadığına dikkat çekerek, yılın geri kalanında ABD Merkez Bankası ve Avrupa’dan gelecek sinyallere dikkat ederek savunma pozisyonu alınması gerektiğini söylüyor. Uzmanlar, borsalarda bundan sonra yukarı yönlü hareketin sınırlı olacağı uyarısı yapıyor ve hisse senedi piyasalarına yatırım yapmak isteyenlere dikkatli olmaları gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir