İşte Türkiye'nin Libya formülü

Erdoğan, "Kaddafi güçleri kuşatmaları kaldırmalı, insani yardım akışı sağlayacak güvenli insani bölgeler oluşturulmalı ve demokratik dönüşüm süreci başlatılmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Libya'daki yol haritasını düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı.

Türkiye'nin Libya politikasının temel amacının halkın meşru talepleri karşısında anayasal demokrasiye geçişi sağlayacak gerekli şartların oluşturulması ve Libya'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin korunması olduğunu belirten Erdoğan, "Bu çerçevede halka yönelik saldırıların durdurulması ve geçiş sürecinin halkın genel kabulüne uygun bir şekilde gerçekleşmesi önem taşımaktadır. Bu amaçla en başından itibaren yapılması gereken neyse hiç tereddüt etmeden onu yapmaya çalıştık" dedi.

Türkiye'nin hiçbir zaman gizli ajanda, gizli gündemi olmadığını vurgulayan Erdoğan "Tek gündemimiz Libya'nın birlik ve esenliğinin teminat altına alınmasıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, önerdikleri bu yol haritasının ana unsurlarını şöyle anlattı:

"1- Derhal gerçek bir ateşkes sağlanmalı ve Kaddafi'ye bağlı askeri unsurlar bazı şehirlere uyguladığı kuşatmaları kaldırmalı ve şehirlerden çekilmelidir.

2- Hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün Libyalı kardeşlerimize kesintisiz insani yardım akışı sağlayacak, güvenli insani bölgeler oluşturulmalıdır.

3- Tüm Libya halkının meşru çıkarlarını dikkate alan, kapsayıcı bir demokratik değişim ve dönüşüm süreci derhal, ivedilikle başlatılmalıdır. Bu sürecin hedefi de halkın özgür iradesiyle yöneticilerini seçeceği anayasal demokrasi nizamının tesisi olmalıdır".

Bingazi'ye destek

Türkiye protestolarının yükseldiği Bingazi halkına da seslenen Eroğan,  "Kardeş Türkiye halkı hak ve özgürlük çağrınızı yüreğinin derinliğinde hissetmektedir. Başından itibaren hakkını hukukun isteyen insanlara karşı yapılan müdahaleleri bizler şiddetle eleştirdik. Maruz kaldığınız zorlukların aşılması için samimi bir gayret içinde olduk bundan sonra da haklı taleplerinizi desteklemeye, maruz kaldığınız yanlışlıkları engellemek için çaba göstermeye devam edeceğiz.

Bölgede yaşanan insanlık dramlarına seyirci kalan ve demokrasiyi Libya halkına çok gören bir kısım güç odaklarının bugün hakkı ve hukuku savunan Türkiye'ye karşı karalama kampanyalarına başlaması üzüntü vericidir. Bu karalama kampanyalarının ardında hangi odakların olduğunu biliyoruz, dikkatle izliyoruz ve bunları da not ediyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir