İsveç’in en öncelikli iki pazarı Türkiye ve Almanya

Swedish Heavy Metal etkinliğinde konuşan İsveç İstanbul Başkonsolosu Jens Odlander, yeni hükümetin Türkiye’yi Avrupa’daki en öncelikli iki pazardan biri olarak gördüğünü söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI

İSTANBUL - İsveç İstanbul Başkonsolosluğu ve Business Sweden’in (İsveç Ticaret Merkezi) katkılarıyla 28 Mayıs 2015 tarihinde düzenlenen “Swedish Heavy Metal” temalı etkinliği, sanayi dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Etkinlikte Türkiye ve İsveç ticaret ilişkilerinden, Türkiye’de Ar-Ge ve girişimciliğin geliştirilmesine birçok konuda üst düzey bilgi alışverişi oldu. İsveç İstanbul Başkonsolosu Jens Odlander ve İsveç Ticaret Başmüşaviri ve Business Sweden Türkiye Müdürü Antoine Fanoun’un ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik kapsamındaki panelde TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, Royal Technical Institute Üniversitesi İş Geliştirme Koçu Donnie Lygonis, Nobel Müzesi Küratörü Tobias Degsell ve İnomer Genel Müdürü Şirin Elçi konuşmacılar arasında yer aldı. Etkinliğe; Volvo Car Türkiye, ABB, Atlas Copco, SKF, Roxtec International, Camfil, SSAB, TeliaSonera ve NTG Türkiye gibi şirketler de katıldı. 

Teşvik listesinde Türkiye ilk 20'de

Geçtiğimiz yıl hükümet değişen İsveç’te hem önceki hükümetin hem de yeni hükümetin Türkiye’yi Avrupa’daki en öncelikli iki pazardan biri olarak gördüğünü belirten Başkonsolos, Türkiye’ye ihracat yapan İsveçli şirketlerin teşvik listesinde de öncelikli 20 ülke arasında olduğunu ifade etti ve “Bunun sebebi Türkiye ekonomisinin güçlü büyümesi ve çok dinamik bir ekonomi olmasıdır” diye konuştu. Avrupa ülkeleri arasında öncelik verilen iki ülkenin Almanya ve Türkiye olduğu vurgulanan toplantıda, İsveç devleti olarak şirketlerin Türkiye’deki şirketlerle ilişkilerini ve ticaretini artırmayı hedefledikleri ifade edildi.

Başkonsolos Odlander İsveç’ten çıkan ürünlerin günlük hayatta, dünyanın her köşesinden milyonlarca insan tarafından kullanıldığını belirterek sanayiden gıdaya, mobilyadan teknolojiye kadar pek çok alanda İsveç markalarının lider konumda olduklerını vurguladı. Odlander "Bunların arasında hemen hemen her alanda kullanılan rulmanlar ve bunu icat eden SKF; bugün her araçta bulunan üç noktalı emniyet kemeri ile Volvo; internet üzerinden görüntülü telefon görüşmesi sağlayan Skype; IKEA ve Spotify gibi markalar bulunmakta. Bunu, ülkenin ulusal startejisi olan ve uzun yıllardır kamu ve özel sektör tarafından da desteklenen yaratılıcığa borçluyuz. İsveç ve benzeri ülkelerin sanayideki başarısı, yaratıcılığın ekonomik kalkınmanın temel taşı olduğunun kanıtıdır. Türkiye de son yıllarda, yaratıcı zeminler sağlama konusunda azımsanmayacak bir yol kat etti. Bu girişimlerin kısa süre içinde meyvelerini vereceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Panelin ardından İsveç Başkonsolosluğu’nun bahçesinde, geçtiğimiz aylarda Türkiye’de ilk restoranını açan İsveçli restoran zinciri O’Leary’s tarafından seçme lezzetler sunulurken, İsveç Yetenek Sizsiniz programının dünyaya tanıttığı ünlü sanatçı Kristin Amparo canlı performansıyla geceyi renklendirdi.

İsveç pazarı Türk girişimcilerin dünyaya açılan kapısı olur

İsveç Türk girişimcilerin dünyaya açılan kapısı İsveç Ticaret Başmüşaviri ve Business Sweden Türkiye Müdürü Antoine Fanoun ise “İsveç, yaratıcılık yönüyle, uluslararası alanda artık bir marka haline geldi. Ülkenin bu başarısı, İsveçli şirketlerin dünya devleri arasına girmesini sağlayan en büyük etkenlerden biri.” diyerek dünyaya açılmak isteyen Türk girişimcilerini İsveç’e davet etti. İsveç’in küresel pazara açılmadan önce mükemmel bir deneme pazarı olacağını vurgulayan Fanoun “İsveçli tüketicinin standartları, kalite ve tasarım anlamında çok yüksek, eğer ürün veya hizmetinizi İsveç’te satabilirseniz, tüm dünyada başarılı olursunuz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir