İtalya'da hükümet çalışmaları hızlandı

Cumhurbaşkanı Napolitano, hükümet kurma görevini merkez sol lideri Bersani'ye verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
ROMA - İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, 24-25 Şubat tarihlerinde yapılan seçimlerden birinci çıkan Pierluigi Bersani liderliğindeki merkez sol bloğa, hükümet kurma görevini verdi.
Napolitano ile Bersani arasında cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de gerçekleşen görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.
Cumhurbaşkanı Napolitano görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, parlamentoda çoğunluğun sağlanması bakımından koşulların zorluğuna dikkati çekerek, ülkenin hem anayasal hem de seçim yasasında reforma ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Napolitano, "Pierluigi Bersani'yi, parlamentonda güvenoyu alabilme olasılığı nedeniyle hükümeti kurmakla görevlendirdim" dedi ve Bersani'den daha fazla zaman kaybedilmemesi için en kısa zamanda cevap beklediğini dile getirdi.
Giorgio Napolitano, İtalya'nın en kısa zamanda faal bir hükümete ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Burada önemli olan şey İtalya'nın bir an önce siyasi açıdan istikrarını uluslararası topluma göstermesi. Siyasi istikrar, finansal istikrardan daha az önemli değil. İtalya bir an önce bir hükümete sahip olmalı ve parlamento ile yasamanın canlılığını sağlamalıdır. Bunlarla Avrupa ve dost ülkelerin beklentilerini sağlayabiliriz" diye konuştu.
 
Başbakan adayı Bersani'nin konuşması
 
Cumhurbaşkanı Napolitano'nun ardından kameraların karşısına geçen merkez sol blok lideri ve başbakan adayı Pierluigi Bersani de, "Olanca kararlılıkla bu görevi yerine getirmek ve aynı zamanda cumhurbaşkanının işaret ettiği noktalara ağırlık vermeye kendimi adayacağım" dedi.
Bersani, kurmaya çalışacağı hükümetin ülke için gerekli değişimi sağlayabileceğini, anayasal reform ve seçim yasasındaki değişiklikleri gerçekleştirebileceğini ifade etti.
Hükümet kurma görevini alan Bersani, vakit kaybetmeden parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerle görüşmeye başlayacağını sözlerine ekledi.
Öte yandan Bersani'nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesine ilk tepki seçimden en çok oy alan 3 partiden biri olan 5 Yıldız Hareketi'nden geldi. 5 Yıldız Hareketi'nin Senato Grup Başkanvekili Vito Crimi, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından yaptığı açıklamada, Bersani'nin kuracağı teknik ya da siyasi hiçbir hükümete güvenoyu vermeyeceklerini açıkladı.
Pierluigi Bersani'nin kuracağı hükümetin parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'ndan güven oyu alması gerekiyor.
Geçen ay yapılan seçim sonrası merkez solun sadece Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu bulunurken, Senato'da çoğunluğa sahip olmaması, diğer siyasi oluşumlar merkez sağ blok ya da 5 Yıldız Hareketi'yle koalisyon hükümeti kurmasını gerektiriyor. Ülkede bir teknokrat hükümet kurulması da dile getirilen senaryolar arasında.