İtalya'dan koalisyon yorumu

Türkiye'deki seçimleri değerlendiren İtalya Dışişleri Bakanı," Koalisyon hükümeti illaki istikrarsızlık demek değildir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’de tek partiye iktidar olanağı sağlamayan seçim sonuçlarını değerlendiren İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Bir istikrarsızlık olur mu bilemiyorum, ancak bir koalisyon hükümeti, istikrarsızlık demek değildir" dedi.

Milano’daki Expo 2015 fuarında bir etkinliğe katılan Bakan Gentiloni, gazetecilerin Türkiye’deki seçimler hakkındaki sorularını cevapladı.

"Türkiye’deki seçim sonuçlarına saygı duyuyoruz ve bu sonuçların, bizi ilgilendiren yönde bir katkısı olmasını umuyoruz" diyen Gentiloni, İtalya’nın, çeşitli uluslararası kriz senaryolarında Türkiye ile işbirliği yapmak ve eğer mümkünse, hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın çıkarına olan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği yolunu geliştirmekle ilgilendiğini vurguladı.

"Sandıktan istikrarsızlık çıktı" yorumlarını da değerlendiren Gentiloni, eğer bir koalisyon hükümeti kurulacaksa bunun illaki istikrarsızlık anlamına gelmeyeceğini de ekledi.

Seçimlerin olumlu bir şeyi teyit ettiğini dile getiren Gentiloni bunu, "Türkiye demokratik bir ülke ve tüm zorluklara rağmen demokratik bir şekilde seçimini yapmıştır" diye yorumladı.

Çoğunlukla koalisyon hükümetleri ile yönetilen İtalya, geçtiğimiz haftalarda koalisyon hükümeti kurulmasını zorlaştıracak bir seçim yasası çıkarmıştı. Ancak muhalefetteki tüm partiler, tek partinin iktidarını destekleyen "Italicum" adlı bu yasayı, "faşizm yasası" olarak nitelemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir