İzzetbegoviç Üçlü Konsey'e seçildi

Bosna-Hersek'te, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi ile Federasyon, Bosna Sırp Cumhuriyeti ve 10 kantonun hükümetlerinin belirleneceği seçimlerde sandıkların çoğu açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Bosna-Hersek'te dün yapılan seçimlerde Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi'ne Bakir İzzetbegoviç, Jeljyko Komşiç ve Neboyşa Radmanoviç seçildi.

Bosna-Hersek Merkez Seçim Komisyonu Başkanı İrena Haciabdiç, düzenlediği basın toplantısında, Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi ile Federasyon, Bosna Sırp Cumhuriyeti ve 10 kantonun hükümetlerinin belirleneceği seçimlerde kullanılan oyların sayımının önemli kısmının tamamlandığını söyledi.

Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi için kullanılan oyların yüzde 92,76'sının sayıldığını belirten Haciabdiç, gayri resmi sonuçlara göre Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi'ne Boşnakları temsilen İzzetbegoviç'in, Hırvatları temsilen Komşiç'in, Sırpları temsilen de Radmanoviç'in seçildiğini kaydetti.

Parlamento seçimleri

Bosna Hersek parlamentosunu oluşturan 2 meclisten biri olan "Temsilciler Meclisi" için kullanılan oyların, Federasyonda yüzde 79,81'i, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ise yüzde 79,68'i belli oldu.

Açılan sandık sayısına göre, Federasyon bölgesinde Sosyal Demokrat Partisi (SDP) yüzde 24,49, Sosyal Demokrat Hareket Parti (SDA) ise yüzde 18,32 oranında oy aldı. Hırvatların milliyetçi partisi HDZ-BİH'e ise oyların 13,19'u verildi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde ise Başbakan Milorad Dodik'in genel başkanlığını yaptığı SNSD, oyların yüzde 44,22'sini aldı. Sırpların bir diğer partisi olan SDS ise yüzde 23,88 oranında oy elde etti.

Temsilciler Meclisi 42 delegeden oluşuyor. Bu parlamenterlerin 28'i federasyondan, 14'ü Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden seçiliyor. Bir kararın bu meclisten geçmesi için en az üçte iki çoğunluk gerekiyor.

Bosna-Hersek Federasyon Meclisinde ise sandıkların yüzde 79,50'si açıldı. Açılan sandıklara göre, Sosyal Demokrat Parti (SDP) oyların yüzde 21,56'sını alarak birinci parti oldu. Bosna-Hersek'in eski devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu Demokrat Hareket Partisi (SDA) ise oyların yüzde 18.24'ünü aldı. Hırvat HDZ-BİH ise yüzde 14,49'luk oy oranı elde etti.

Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi seçimlerinde ise oyların yüzde 81,50'si açıklandı. Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Milorad Dodik'in genel başkanlığını yaptığı SNSD, oyların yüzde 40,07'sini alarak birinci oldu.

Kanton seçimleri

Bosna-Hersek Federasyonu'nda bulunan 10 kantonun hükümetlerinin belirleneceği seçimde, oyların yüzde 69,37'si açıklandı.

Buna göre, Federasyon bölgesindeki 10 kanton ile, bu kantonlarda en fazla oy alan partiler şöyle:

Unsko-Sanski kantonu: SDP yüzde 27,76

Posavski: HDZ-BİH yüzde 41,19

Tuzlanski: SDA yüzde 29,86

Zeniçko-Doboyski: SDP yüzde 25,56

Bosansko-Podrinski: SDP yüzde 24,71

Srednyo-Bosanski: HDZ-BİH yüzde 22,70

Hersegovaçko-Neretvanski: HDZ-BİH yüzde 38,53

Zapadno-Hersegovaçki: HDZ-BİH yüzde 51,74

Sarayevski: SDP yüzde 24,25

Livanski: HDZ-BİH yüzde 25,99

  

Bosna Sırp Cumhuriyeti

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde başkanlığa aday olan, "milliyetçi" ve "ayrılıkçı" söylemleriyle tanınan Başbakan Milorad Dodik, kullanılan oyların yüzde 52,33'ünü, Ognjen Tadiç de oyların yüzde 37,10'unu aldı.

Merkez Seçim Komisyonu yetkilileri, sayımların devam ettiğini ve bundan böyle her 24 saatte bile sonuçların internet sitesinde güncelleneceğini belirttiler.

Devlet Başkanlığı

Eski Bosna-Hersek Devlet Başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in oğlu Bakir İzzetbegoviç, Boşnakları temsilen Devlet Başkanlığı Üçlü Konseyi'ne babasının kurduğu parti SDA'nın adayı olarak seçildi.

Sosyal Demokrat Partisi'nden (SDP), Devlet Başkanlığı Konseyi üyeliğine bir kez daha seçilen Jelyko Komşiç, Hırvat ve Boşnakların oylarını alarak bu göreve geldi. Komşiç, Bosna savaşı (1992-1995) sırasında ülkenin bağımsızlığı için Sırp ve Hırvatlara karşı verdiği silahlı mücadele nedeniyle Aliya İzzetbegoviç'ten "Altın Zambak" ödülü almasıyla öne çıkıyor.

Sırpları temsilen konsey üyeliğine bir kez daha seçilen Neboyşa Radmanoviç de Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Dodik'in genel başkanlığını yaptığı Bağımsız Sosyal Demokratlar Partisi'nden aday olmuştu.

Bosna-Hersek Federasyonu'nda 1 milyon 934 bin 417 ve Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde 1 milyon 192 bin 182 kişi olmak üzere, toplam 3 milyon 126 bin 539 kayıtlı seçmenin bulunduğu Bosna-Hersek'teki son seçimler, 1992-1995 yıllarındaki savaşın ardından 6. kez yapıldı.

Bu arada, karışık bir siyasi yapıya sahip ülkedeki seçimlerin ardından, özellikle AB'nin baskısıyla bu yapının sona erdirilmesi için yeni anayasa çalışması yapılması bekleniyor. Ekonomik olarak da kötü günler yaşayan Bosna-Hersek'te, işsizlik resmi rakamlara göre yüzde 42'leri buluyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir