JAL, iflas koruma başvurusunda bulundu
Şirket, yeniden yapılanmak ve faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kredi verenlerden korunmak için iflas koruma başvurusu yaptı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TOKYO - Japonya havayolu şirketi Japan Airlines (JAL) iflas koruma başvurusunda bulundu.
Bir dönem Japonya'nın uluslararası tutkularının sembolü ve gelirleri bakımından Asya'nın en büyük havayolu şirketi olan JAL, yeniden yapılanmak ve faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kredi verenlerden korunmak için "Şirket Rehabilitasyon Yasası" gereği iflas koruma başvurusu yaptı.
Geçen yıl Kasım ayı itibariyle 16,5 milyar dolar borcu bulunan JAL'nin iflas başvurusunda bulunması, borcunun seviyesine bakıldığında ülke tarihindeki altıncı en büyük iflas olarak kayıtlara geçmesine neden olacak.
Japon hükümeti yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığının şirkete gerekli desteği vereceğini, JAL'nin havacılık şebekesinin önemli bir parçası olmaya devam edeceğini bildirdi.
JAL Başkanı Haruka Nishimatsu görevinden istifa ederken, yeni yönetimin en erken Şubat ayı başında belli olması bekleniyor. Seferlerini sürdürecek şirkette istifasını veren Nishimatsu'nun yerini, elektronik üreticisi Kyocera'nın kurucusu Kazuo Inamori'ya bırakacağı tahmin ediliyor.
Japonya hükümetinin geçen 10 yılda üç kez kurtardığı Japan Airlines, devlet destekli yeniden yapılanma planı kapsamında mevcut borcundan kurtulma çabasına girecek. Bu plan çerçevesinde Mart 2013'e kadar 15 bin 600 çalışanını işten çıkaracak, kar getirmeyen güzergah sayısını azaltacak ve kredi kartlarından otellere uzanan iştiraklerinin sayısını yarı yarıya indirecek.
ETIC, 3.3 milyar dolar yardım yapacak
Şirketin yeniden yapılanması planı kapsamında devlet destekli Japonya Yatırım Revizyonu Girişim Şirketi (ETIC) JAL'ye 3,3 milyar dolar nakit verecek, ETIC ve Japonya Kalkınma bankası ise 6,7 milyar dolar kredi hattı açacak. Şirketin kreditörleri 8 milyar dolardan vazgeçecek ve JAL'ın hisseleri 20 Şubat'tan itibaren Tokyo Borsası'nda işlem görmeyecek.
Ulaştırma Bakanı Maehara'ya göre, şirket Mart 2013'e kadar 15 bin 661 çalışanın işine son verecek, böylece şirketin 51 bin 862 olan çalışan sayısı 36 bin 201'e inecek. JAL, ayrıca üç yılda uluslararası uçuşlarda 14 güzergah ve iç uçuşlarda 17 güzergahı iptal edecek.
Geçen yıl Mart ayı itibariyle çoğu Boeing olmak üzere 279 uçağı bulunan JAL, 35 ülkede, 59'u içerideki havaalanı olmak üzere 220 havaalanında faaliyet gösteriyor. JAL, 37 adet Boeing 747 jumbo jet ve 16 adet 16 MD-90 yolcu uçağını seferden kaldıracak, bu uçakların yerini 33 küçük jet ve 17 bölgesel jet alacak.
American Airlines, JAL'e 1,4 milyar dolar nakit vermeye hazır
Son zamanlarda küresel ekonomik kriz, domuz gribi salgını korkusu, Japon rakibi havayolu şirketi All Nippon Airways'ın rekabeti ve bir dizi güvenlik eksikliği de JAL'ın imajını zedeledi.
Dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD'li Delta Air Lines ve rakibi American Airlines, Asya'daki uçuş ağını genişletmek amacıyla JAL'yi satın almak için rekabet ediyorlar.
Delta Air Lines ve ortağı SkyTeam, 500 milyon doları nakit olmak üzere JAL'ye 1 milyar dolar önerirken, American Airlines ve ortakları ise JAL'ye 1,4 milyar dolar nakit vermeye hazır olduklarını belirtiyor.
Geçen yıl Mart ayı itibariyle çoğu Boeing olmak üzere 279 uçağı bulunan JAL, 35 ülkede 220 havaalanında ve Japonya'da 59 havaalanında faaliyet gösteriyor. JAL, geçen mali yılda uluslararası alanda 11,7 milyon ve Japonya'da 41,2 milyon yolcu taşıdı.