Japonlar yine yaptı

Tek şarjla 333 kilometre yol katedebilen elektrikli otomobil ürettiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Elektrikli otomobiller konusunda uzman bilim adamı tarafından kurulan bir Japon şirketi, her tekerleğinde motor bulunan ve bir kez şarj edilerek 300 kilometreden fazla yol katedebilen yeni otomobil modelini tanıttı.

Aracı 2013'te piyasaya çıkarmayı amaçlayan Prof. Hiroshi Shimizu'nun şirketi SIM-Drive, aracın bir kez şarj edilerek bu kadar uzun yol alabilmesini tekerleklerindeki ileri motor sistemleri ve çok hafif karoser kullanılmasının sağladığını açıkladı. Testler sırasında prototip, şarj edilmeksizin 333 kilometre yol katetti.

34 şirketin ortak projesi

Elektrikli otomobil, aralarında Mitsubishi ve Isuzu otomobil üreticileri ile Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco) ve IHI ağır sanayi grubunun bulunduğu 34 şirket ve kuruluşun ortak projesi olarak geliştirildi. Konsepti hazırlayan şirket ve kuruluşlar bu araç platformunu, seri üretim için otomobil fabrikalarına satmayı planlıyorlar.

Japon şirketinden bir yetkili, SIM-Drive'ın ayrıca aralarında Fransız PSA Peugeot-Citroen otomotiv firması ve simülasyon yazılım şirketi Dassault Systemes'in bulunduğu değişik partnerlerle başka bir elektrikli araç prototipi üzerinde çalıştığını belirtti.

Japonlar'a göre gelecek 'elektriklide'

Japon Nissan başta olmak üzere sektörün birçok önde gelen şirketi, tamamen elektrikle çalışan otomobillerin geleceğin modelleri olduğunu düşünüyor. Nissan'ın geçen yıl piyasaya çıkardığı Leaf modeli bir kez şarj edildiğinde 160 kilometre menzile sahip bulunurken, bu mesafe günlük kısa yolculuklar için yeterli görülüyor, ancak potansiyel tüketiciler, şarj istasyonlarının hala çok az olması nedeniyle aracı satın almakta tereddüt ediyorlar. Elektrikli otomobillerin geniş kitleler tarafından benimsenmesini, bataryaların yüksek üretim maliyetleri de frenliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir