Japonya'da ihracat yüzde 2,4 arttı

Japonya'nın Eylül ayı ihracat rakamları deprem ve tsunami felaketlerinden yeni çıkmış ülkenin toparlanma sürecine girdiğini gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'nın Eylül ayında ihracatı yüzde 2,4 arttı.

Maliye Bakanlığı, Eylül ayında ihracatın geçen yıl aynı aya göre yüzde 2,4 yükseldiğini açıkladı. Japonya'nın, Ağustos ayından sonra Eylül ayında da ihracatındaki artış, küresel ekonomideki yavaşlama ve güçlü yene rağmen 11 Mart'taki deprem ve tsunamiden sonra Japon ekonomisindeki toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor.

Açıklamada, geçen ay 78,2 milyar dolar ihracat ve 74 milyar dolar ithalat yapıldığı, dış ticaret fazlasının 4,2 milyar dolar olduğu belirtildi.

Japonya'nın en büyük denizaşırı piyasası Çin'e ihracatı yüzde 2,7 artarak 14,5 milyar dolar, ABD'ye ihracatı yüzde 0,4 yükselerek 12,1 milyar dolar oldu. Japonya'nın ABD'den ithalatı ise aynı ayda yüzde 1,8 artışla 6,4 milyar doları buldu.

Maliye'den dövize müdahale sinyali

Bu arada, Maliye Bakanı Jun Azumi, yendeki değerlenmeyi önlemek için döviz piyasasına müdahale edeceklerinin işaretini verdi.

Azumi, yaptığı açıklamada, ''Bu tamamıyla spekülatif bir hareket ve hiçbir suretle ekonomik gerçekleri yansıtmıyor. Bu rahatsız edici bir durum. Bu hareketler aşırı olursa kararlı biçimde hareket etmeliyiz. Ben zaten harekete geçmek için cumartesi günü ilgililere talimat verdim'' dedi.

Geçen hafta cuma günü ABD doları karşısında 75,78'i gören yen rekor seviyeye çıkmıştı.

Japonya, yene en son Ağustos ayında müdahale etmişti.

Japon yeninin değerinin yüksek olması, denizaşırı ülkelerde Japon üreticilerin mallarının değerini Çin ve Güney Kore gibi Asyalı rakiplerinin malları karşısında daha pahalı hale getiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir