Japonya'da vilayet hükümete dava açtı

Japonya'nın güneyindeki Okinawa vilayet yönetimi, adadaki ABD üssünün ada içinde daha az nüfuslu bir yere taşınmasıyla ilgili Japonya hükümetine dava açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kyodo News'in haberine göre, Okinawa yönetimi, merkezi hükümetin, adanın Ginowan kentindeki Futenma ABD üssünü, adanın Henoko bölgesine taşınması kararını yerel Naha Bölge Mahkemesi'ne götürdü.

Okinawa Valisi Takeshi Onaga, Naha'da yaptığı basın toplantısında "Henoko bölgesinde üs yapılmasını engellemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

Vali Onaga, kendinden önceki valinin Henoko bölgesinde toprak doldurularak üs için havaalanı inşa edilmesine verdiği onayı iptal etmişti. Japonya Arazi Bakanı Keiichi Ishii, Onaga'nın kararını bozmuştu. Vali Onaga, konuyu Merkezi ve Yerel Hükümet Anlaşmazlık Yönetim Konseyi'ne götürmüştü ancak Konsey Başkanı Mitsuo Kobayakawa, Okinawa yönetiminin şikayetinin değerlendirilmeyeceğini açıklamıştı.

ABD'nin Japonya'da görevli 50 bin askerinin yarısından fazlası Okinawa'da bulunuyor ve bölge sakinlerinin çoğu, "Suç oranının, gürültü kirliliğinin ve kaza riskinin arttığı" gerekçesiyle üssün adadan tamamen taşınmasını istiyor. Okinawa halkı, üssün ada içinde yerinin değiştirilmesine de çevreye zarar vereceği için karşı çıkıyor.

Japon hükümeti ise, ABD-Japonya ittifakının sürdürülmesi için üslerin gerekli olduğunu, üssün yerinin yoğun nüfuslu Ginowan halkının emniyeti için değiştirilmesi gerektiğini  savunuyor.