Japonya'dan ek önlem geldi

BOJ, bankalara verdiği borç miktarını 10 trilyon yen (117 milyar dolar) artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya Merkez Bankası, gevşek para politikasını ek önlemlerle genişletme kararı aldı.

Bankanın olağanüstü toplantısının ardından yapılan açıklamada, değeri artan yenle savaşmak amacıyla borç vermenin artırılacağı açıklandı.

Alınan ek önlemlerle, Japonya Merkez Bankası, ticari bankalara verdiği borç miktarını 10 trilyon yen (117 milyar dolar) artıracak. Böylece, finansal kuruluşlar için düşük faizli borç programının büyüklüğü 20 trilyon yenden 30 trilyon yene ulaşmış oldu.

Geçen hafta Japon yeni, ABD Doları karşısında son 15 yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Güçlü yen, Japon mallarının deniz aşırı ülkelerde daha az rekabet edebilmesine neden olurken, şirketlerin karlarına da zarar veriyor. 

Japonya Merkez Bankasından yapılan açıklamada, hükümetin çabalarıyla birlikte gevşek para politikası önlemlerinin, ekonomik toparlanmanın sağlanmasında etkili olacağı belirtildi. 

Bu arada Japonya'da yapılan bir araştırma, yenin değerinin yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda, birçok şirketin yatırımlarını başka ülkelere kaydırmayı düşündüğünü ortaya koydu.

Öte yandan, Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyeleri bugün yaptıkları toplantıda oy birliğiyle yüzde 0,1 olan gösterge faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

JPMorgan Securities Japon Başekonomisti Masaaki Kanno, ekonomik görünüm ve piyasa koşullarının kötüleşmesi durumunda, Japonya Merkez Bankasının gevşek para politikası için yeni ek önlemler açıklayabileceğini ifade etti.

Bankanın, bir sonraki olağan toplantısı 6 Eylülde başlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir