Japonya'dan Güney Kore'ye 'terapi' fonu

Japonya, savaş yıllarında askerlerinin köle olarak kullandığı Güney Koreli kadınlarıdan hayatta olanlarına, ölenlerin ise ailelerine finansal destek verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya, savaş yıllarında askerlerinin köle olarak kullandığı Güney Koreli kadınlar ve ailelerine finansal destekte bulunacak.

Güney Kore hükümeti, vatandaşı kadınların terapi edilmesi amacıyla başkent Seul'da, Japonya'nın finanse edeceği bir vakıf kurdu.

Kyodo'nun haberine göre, Güney Kore hükümetinin kurduğu "Uzlaşma ve Tedavi Vakfı" fonuna Japonya ağustos ayında 9,4 milyon dolar nakit para aktaracak. İki ülkenin vardığı mutabakat neticesinde temmuzda kurulan vakfın fonuna aktarılacak para, savaşta Japon askerlerinin köle olarak kullandığı kadınlara ya da hayatını kaybedenlerin ailelerine teslim edilecek.

Fondaki para, Güney Kore hükümetinin tespit ettiği 238 kadının halen hayatta olan 40'ı ve geri kalanlarının aileleri arasında paylaştırılacak.

Kurulan vakfın, eski köle kadınları terapi etmesi, duygusal yaralarını sarabilmesi ve maddi ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik projeler de organize etmesi de planlanıyor.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın Güney Kore'ye aralık ayındaki ziyareti sırasında varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin köle olarak kullanılan kadınlardan genel olarak özür dilemesi ve Japonya'nın mağdurlara tazminat ödemesi öngörülmüştü.

Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yılları arasında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı. Savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan çok azı şu an hayatta bulunuyor.