Japonya'dan müdahale geldi

Japonya, aşırı değerlenen Yen'e müdahale etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO  - Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, Japon Yeni'nin ABD Doları karşısında yeni bir rekor kırmasının ardından piyasaya müdahale ettiklerini bildirdi. Diğer yandan Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling de, Japonya'nın EFSF'nin ihraç edeceği tahvillere yatırım yapmayı sürdüreceğini belirtti.

Azumi düzenlediği basın toplantısında, dolar karşısında aşırı değer kazanan yendeki yükselişi durdurmak için yerel saatle 10.25'te döviz piyasasına müdahale etme talimatı verdiğini belirtti ancak müdahalenin miktarına ilişkin bilgi vermedi.

Ekonominin temel göstergelerini bütünüyle yansıtmayan spekülatif hareketler gördüklerini vurgulayan Azumi, piyasadaki spekülatif hareketlere karşı güçlü ve kararlı adımlar atacaklarını yineledi.

Azumi, sonuçlar memnun edinceye kadar döviz piyasasına müdahale etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Bu, Japonya Maliye Bakanlığı'nın üç aydan daha kısa bir sürede Yen'e yaptığı ikinci müdahale oldu.

Japonya, EFSF tahvilleri almayı sürdürecek

Diğer yandan Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) Başkanı Klaus Regling de, Japonya'nın EFSF'nin ihraç edeceği tahvillere yatırım yapmayı sürdüreceğini bildirdi.

Regling Japonya Maliye Bakan Yardımcısı Takehiko Nakao ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Japon hükümetinin daha önce olduğu gibi EFSF tahvilleri almayı sürdüreceğini belirterek, Japonya'nın tahvil alımının son 10 ayda yapılanla aynı şekilde olacağını ifade etti.

Klaus Regling, gelecekteki operasyonlar konusunda da Japonya hükümeti ile temasta bulunmaya devam edeceklerini vurguladı.

Japonya, EFSF'nin bugüne kadar ihraç ettiği tahvillerin yüzde 20'sini aldı.

Japon yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada, EFSF'den daha fazla tahvil satın alma niyetlerini beyan etmişler ancak Avrupalı yetkililerden Euro Bölgesi'ndeki borç krizine çözüm üretmek konusunda daha kararlı adımlar görmek istediklerini vurgulamışlardı.

Asya'daki potansiyel yatırımcıları ikna turuna çıkan Euro Bölgesi kurtarma fonu EFSF'nin Başkanı Klaus Regling hafta sonu Çin'i ziyaret etmişti.

Regling, 440 milyar euroluk EFSF'nin büyüklüğünün nasıl artırılacağına ilişkin teklifi Kasım ayına kadar sunmayı beklediğini ifade etmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir