Japonya'da işgücü talebi 43 yılın en yüksek seviyesinde

Japonya'da nisan ayında işsizlik oranı yüzde 2,8 ile beklentilere paralel gerçekleşirken; ülkede perakende satışlar yüzde 3,2 arttı, hanehalkı harcamaları yüzde 1,4 azaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede mevsimsel düzeltilmiş verilerle işsizlik oranı nisan ayında yüzde 2,8 olarak gerçekleşti. Veriye ilişkin beklenti yüzde 3,1 olacağı yönündeydi.

Mevsimsel düzeltilmemiş verilere göre ise işsizlik yüzde 0,5 düşüşle yüzde 2,9'a geriledi. İşgücüne katılım yüzde 0,5 artışla yüzde 60,2 oldu. Söz konusu ayda; ülkede işgücü talebi 1974 yılı Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, istihdam oranı yüzde 0,7 artışla yüzde 58,5 oldu.

Perakende satışlar beklentilerden iyi geldi

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, perakende satışlar nisanda yıllık bazda yüzde 3,2 artışlar, analistlerin yüzde 2,2 şeklindeki tahmininin üzerine çıktı.

Perakende satışlar aylık yüzde 1,4 arttı. Veriye ilişkin beklenti satışların yüzde 0,1 düşeceği yönündeydi. Büyük mağazaların perakende satışları ise yüzde 1,1 yükseldi. Piyasa tahmini artışın yüzde 0,3 olacağı şeklindeydi.

Hanehalkı harcamaları geriledi

Japonya İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede hanehalkı harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 azaldı. Piyasa beklentisi harcamaların yüzde 0,7 düşeceği yönündeydi.

Hanehalkı harcamaları bir önceki ay yüzde 1,3 azalmıştı. Tüketicilerin gıda harcamaları yüzde 0,7 düşerken, konut harcamaları yüzde 12,1 arttı. Ücretlilerin hanehalkı harcamalarında ise yüzde 2,9 düşüş yaşandı. Tüketim eğilimi de bir önceki aydaki yüzde 92,9 seviyesinden yüzde 85,9'a indi.