Japonya’da vergiler arttı ekonomi resesyona girdi

Japonya’da artan vergiler ekonomiyi resesyona soktu. Başbakan'ın 14 Aralık'ta seçime gitmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER  

Japonya ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde beklenmedik bir biçimde resesyona girdi. ‘abenomics’ olarak bilinen parasal teşvik politikasına rağmen, satış vergilerinin tüketici harcamalarını baltalaması ekonomik durgunluk getirdi. Bu durum, Başbakan Shinzo Abe’nin satış vergisinde planlanan artırımı ertelemesi ve erken seçim çağrısı yapması için zemin hazırladı. Başbakan’ınm 14 Aralık’ta erken seçime gitmesi bekleniyor. 

Kamu borcunu düşürecekti 

Japonya’da açıklanan veriye göre, GSYH üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1.6 daralma kaydetti. Retures anketine katılan ekonomistler GSYH’nin yüzde 2.1 artmasını bekliyorlardı. İkinci çeyrek için daha önce yüzde 7.1 olarak açıklanan daralma ise yüzde 7.3 daralmaya revize edildi. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 2.1 oranında büyümesi beklenirken, tüketim ve ihracatların çok zayıf kalması, eritilmesi gereken büyük stokları olan şirketlere büyük darbe vurdu. Abe, Japonya’nın gelişmiş ülkeler arasındaki en kötü durumda olan kamu borcunu azaltmak için önümüzdeki yıl ekim ayında tüketim vergisini ikinci kez yükselterek yüzde 10’a çıkartmak için verileri inceleyeceğini belirtmişti. Shizuoka Üniversitesi profesörü ve Abe’in refl asyonel politikalarının mimarlarından Etsuro Honda “Bu kesinlikte tüketim vergisinde bir artışı münazara edilecek bir durum değil” diye konuştu. 

Özel tüketim yavaşlıyor 

GSYH verilerinin ardından dolar yen karşısında yedi yılın en yüksek seviyesine gelerek 117 yenden işlem gördü. Nikkei edeks ortalaması ise yüzde 2.6 düşüş yaşadı. Asya borsaları dalgalanırken, Avrupa da geriledi. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisinde daralma emtia piyasalarını da aşağı çekti. Ancak altın, güvenli liman özelliğiyle iki haftanın en yüksek seviyesine geldi. 

Ekonomi Bakanı Akira Amari verinin nisan ayında tüketim vergilerinin yüzde 5’ten yüzde 8’e çıkartılmış olmasının, kamuoyunun deflasyonel tutumdan kurtulmasını beklenenden çok daha zor hale getirdiğini söyledi. Amari’nin verdiği bilgilere göre hane halkı harcamaları durakladı, konut yatırımları ve kurumsal sermaye yatırımları da düştü. Ekonominin neredeyse yüzde 60’ını oluşturan özel tüketim, geçtiğimiz çeyreğe göre sadece yüzde 0.4 yükselerek beklentinin yarısı kadar yükseldi. 

'Bir sonraki çeyrek iyi olacak’ 

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte de yüzde 1.8 küçülme yaşamıştı. Resesyon bir ülkenin arka arkaya iki çeyrekte de küçülme yaşamış olması şeklinde tanımlanıyor. Öte yandan RBS Securities şef ekonomisti Junko Nishioka “Temel göstergeleri incelerseniz, yükselen bir trende geçtiler...yani bu durum devam ederse, bir dahaki çeyrekte daha da iyi olacaktır” diye konuştu. 

Yeni destek paketi açıklanabilir 

Bu arada, Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, ekonominin beklenmedik bir biçimde resesyona girmesinin ardından Başbakan Shinzo Abe’nin ekonomik destek paketi isteyebileceğini söyledi. Hükümet danışmanlarıyla satış vergisinin ele alındığı bir toplantının ardından konuşan Amari, hükümet mali disiplini korumak zorunda olduğundan çok büyük bir paket ortaya konmasının zor olduğunu da belirtti.

asdewqd.png