John Kerry 'çerçeve anlaşma' için Netanyahu ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Başbakanı Natanyahu ile bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RAMALLAH - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Filistin-İsrail barışında taraflara rehberlik edecek "çerçeve anlaşması" için İsrail Başbakanı Binyamin Natanyahu ile görüştü. 

İsrail devlet radyosunun haberine göre, Kerry, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Ramallah'ta 24 saat içinde gerçekleştirdiği ikinci görüşmenin ardından Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile dün akşam tekrar bir araya gelerek son görüşmenin değerlendirilmesini yaptı. 

Netanyahu'nun görüşmede, İsrail'in güvenliğini tehdit edecek, dışarıdan gelecek olan dayatmaları  ve zaman konusunda sıkıştırmalarını kabul etmeyeceklerini söylediği iddia edildi. 

Taraflarla yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ifade eden Kerry ise barış anlaşması taslağının taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının azaltmasını ve daimi görüşmelere rehberlik etmesini umduğunu dile getirdi.  

ABD arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde İsrail'in güvenlik, 4,5 milyon Filistinli mültecinin durumu, 1967 sınırlarına dönülmesi ve Kudüs'ün statüsü ve paylaşımı konusularında hiçbir şekilde müzakereye yanaşmaması çözüm konusunda ortak bir zemin bulunmasını zorlaştırıyor. 

İsrail ile Filistin arasında daha önce ABD Başkanı Bill Clinton döneminde başlatılan görüşmeler Kudüs'ün statüsündeki ihtilaflar nedeniyle çıkmaza girmiş ve sonuç alınamamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir