Kaddafi'den Sarkozy'ye mali yardımla ilgili yeni iddia

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Fransa’da skandal haberleri ortaya çıkarmasıyla ünlü haber sitesi Mediapart,  Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye bir önceki seçimde mali yardım yaptığına ilişkin yeni bir iddia daha ortaya attı.

Kaddafi’nin Sarkozy’ye mali yardım yaptığı yolundaki iddiaları ilk kez geçen yıl duyuran Mediapart, bu kez Kaddafi’nin oğlu Saif el-İslam’ın özel kalem müdürü  Muammed İsmail’in yeni ifadelerini haberine kaynak gösterdi.

Medapart sitesine elektronik posta aracılığıyla ulaşan Muammed İsmail, Kaddafi’nin mali yardımının bir bölümünü Beyrut’taki Kuzey Afrika Ticaret Bankası aracılığıyla, diğer bölümünü ise  Panama ve İsviçre’deki hesaplardan Sarkozy’ye aktardığını duyurdu.

İnternet sitesi, kaçak yaşadığını belirttiği Muhammed İsmail’in nerede  ve ne koşullarda bulunduğuna açıklık getirmedi. Muhammed İsmail, Libya’da tutuklu bulunan Bulgar hemşirelerin 2007 yılında serbest bırakılması ile Libya’nın Fransa’dan Areva nükleer enerji santrali ve "Milan" füzesi satın alması konusunda bağlantı olduğunu iddia etti.

Fransız polisi, nisan ayında, Kaddafi’den, Sarkozy’ye bir önceki seçimlerde kullanılmak üzere para getirdiği iddia edilen Lübnanlı iş adamı Ziad Takieddine’i gözaltına almıştı. Fransız basını tarafından "karanlık sicile" sahip olduğu belirtilen işadamı için  "yurt dışındaki devlet memurlarına rüşvet vermek ve yolsuzluk yapmak" suçlamaları bulunuyor.

Savcılık, daha önce hakkında soruşturma başlattığı işadamının, yurt dışına kaçma riski bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınmasına karar vermişti.

Lübnan asıllı Fransız iş adamı, Pakistan ile bazı Ortadoğu ülkelerine yönelik silah ticaretinde arabuluculuk yapmakla da suçlanıyor.