”Kafkasya için yoğun çaba harcadık”

Sarkozy, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Solana ile Tiflis'te

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TİFLİS - Fransa Cumhurbaşkanı ve AB Dönem Başkanı Nicolas Sarkozy, Kafkasya'daki çatışmaları sona erdirmek için yoğun çaba harcadıklarını aktardı.

Sarkozy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Tiflis'e geldi. Sarkozy, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Sakaaşvili ile yaptığı 3 saate yakın görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bölgeye daha önce gerçekleştirdiği ziyaretinde vardıkları ateşkes anlaşmasındaki tüm şartlara uyulmadığını ancak bu kez Rus askerlerinin Gürcistan topraklarından çekilmesi konusunda kesin anlaşma sağladıklarını kaydetti.

AB'nin, güçlü şekilde çalışarak Kafkasya'daki çatışmaları sona erdirmeyi başardığını kaydeden Sarkozy, "Sadece diyalog yoluyla sorunların çözümünden yana olduk. Bölgedeki sorunları barışçıl yollardan çözüme kavuşturmaya yakınız" dedi.

Gürcistan'ın güçlü bir ekonomik yapıya sahip olmasını istediklerini kaydeden Sarkozy, Abhazya ve Güney Osetya dışında Gürcistan topraklarında 15 Ekime kadar bir tek Rus askerinin kalmayacağını, bölgeye AB gözlemcilerinin gönderileceğini ifade etti.

Saakaşvili de açıklamasında, Rusya'nın 12 Ağustosta imzalanan ateşkes anlaşmasına uymadığını, ancak bugün imzalanan belgenin sonucunda Rus birliklerinin Gürcü topraklarını terk edeceğini kaydetti. Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıdığını anımsatan Saakaşvili, bu nedenle AB'nin, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne verdiği desteğinin büyük önemi bulunduğuna işaret etti.