Kahire Maslahatgüzarı, Mısır Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter'in, Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedr el-Abdulati tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi'nin talimatı üzerine, Dışişleri Bakanının doğu ve güney Avrupa'dan sorumlu yardımcısının vekili, Türkiye'nin Kahire'deki maslahatgüzarını, Mısır cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bazı Türk yetkililerin yaptığı açıklamalardan memnuniyetsizliğini belirtmek için Dışişleri Bakanlığına çağırdı"  denildi.

Açıklamada, ismi zikredilmeyen Mısırlı bir yetkilinin, Türkiye'nin Kahire Maslahatgüzarı Bosuter'e, "Türk yetkililerin açıklamaları, şeffaf bir şekilde uluslararası toplumun, uluslararası, yerel ve bölgesel örgütlerin yoğun ilgisinin olduğu bir ortamda gerçekleşen seçim sürecine vakıf olmamasının veya kasıtlı olarak görmezden gelmesinin bir ifadesidir" dediğini belirtti.

Açıklamada ayrıca, Dışişleri Bakanı yardımcısının vekilinin Bosuter'e şu ifadeleri yönelttiği ifade edildi:

"Türkiye'de Mart ayında yapılan yerel seçim sonuçlarına, yapıldığı siyasi ortama, özellikle Ankara'da olmak üzere seçimi kazanana yönelik hile suçlamalarına, iktidar partisinin ezici çoğunlukla kazandığı seçim sonuçlarını protesto etmek amacıyla binlerce kişinin Yüksek Seçim Kurulu önünde toplanması konuları üzerine eleştiriler yöneltebilirdik. Ancak ülkelerin içişlerine karışmama ilkemiz nedeniyle bunu yapmadık. Bu duruşu Türkiye'nin anlamasını, bağlı kalmasını ve Mısır halkının tercihlerine saygı duymasını beklerdik."