Kanada ekonomisi resesyona girdi

Kanada ekonomisi, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'da (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde yaşanan küçülmeyle birlikte resesyona girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kanada İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, haziranda sağlanan yüzde 0.5'lik genişlemenin, nisan ve mayıs aylarındaki küçülmeyi telafi etmeye yeterli olmadığı kaydedildi 

Kanada İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, haziran ayında sağlanan yüzde 0.5'lik genişlemenin, nisan ve mayıs aylarındaki küçülmeyi telafi etmeye yeterli olmadığı kaydedildi. Böylece son 2 aydır ülkede devam eden resesyon tartışmaları da sona erdi. Kanada İstatistik Kurumu StatsCan'den yapılan açıklamaya göre, yılın ilk üç ayında yüzde 0.8 daralan Kanada ekonomisi, ikinci çeyrekte de yüzde 0.5 küçüldü. 

Bank of Montreal Başekonomisti Doug Porter son gelişme üzerine yaptığı  açıklamada, "StatsCan'in rakamlarından sonra konuşmak gevezelik olur. Kanada resmi olarak resesyondadır'' dedi. 

Toronto Dominion (TD) Bank Başekonomisti Randall Bartlett de, "Yılın ilk çeyreğinde çok hafif bir resesyon ve devamında bu rakamları yaşadık. Bu olumsuzluk geride kalırken, 2015'in ikinci yarısı için oldukça olumlu göstergelere sahibiz'' diye konuştu. 

6 yıl sonra tekrar resesyonda

Öte yandan ana muhalefetteki Yeni Demokrat Parti (NDP) Lideri Thomas Mulcair, 2006'dan beri ülkeyi yöneten Stephen Joseph Harper başkanlığındaki Muhafazakar Parti hükümetlerinin, ülkenin tarihinde ekonomiyi en kötü yöneten ekip olarak anılacağını belirtti. 

Dünyanın gelişmiş 7 ekonomisinden biri olan Kanada, 2009 yılında resesyona girmişti. Ekim ayında federal seçimlere gitmeye hazırlanan Kanada'da düşen petrol fiyatları ile Kanada dolarının yüzde 20 değer kaybetmesi resesyonun en büyük göstergesi olarak değerlendiriliyordu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir