Kara harekatına en büyük tepki Venezuela ve Şili'den

İsrail'in Gazze'de yaptığı kara harekata ilk ciddi tepki Güney Amerika ülkesi Venezuela ve Şili'den geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Dünya devletlerinden İsrail’e tepki yağarken, en sert tepki iki Güney Amerika ülkesinden geldi. Venezüella, İsrail Büyükelçisini sınır dışı etti, Şili ise İsrail ile bütün ticari ilişkilerini kestiğini duyurdu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dünyanın iki ayrı cephesinden iki ayrı tepki geldi. Saldırıların duyrulmasının ardından ilk açıklama Fransa ve İngiltere'den geldi.

Fransa, İsrail'e ölçülü hareket etme çağrısında bulundu. "Sivillerin korunması esastır" diyen Fransa, ateşkesi desteklemek için gerekli çabayı göstereceğini açıkladı.

İngiltere saldırıları "İsrail'in kendini savunması" olarak değerlendirdi. Açıklamada İsrail'in savunma hakkı olduğu ancak bunun orantılı yapılması gerektiği ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İsrail’in Gazze’ye yönelik kara saldırının ardından Başbakan Netanyahu ile görüştü. Kerry, İsrail saldırılarının "tünelleri hedef alan titiz bir operasyon" olması gerektiğini vurguladı.

İsrail'in Gazze saldırılarıa en sert tepki ise Venezuela ve Şili'den geldi. Venezüella, saldırıların ardından İsrail Büyükelçisini derhal sınır dışı etti. İsrail'e ekonomik yaptırım kararı alan Şili de İsrail ile bütün ticari ilişkilerini kestiğini duyurdu.