Katar Emiri: Krizin bitmesini istiyoruz

Katar Emiri Şeyh Temim, krizin saygınlıkları ve egemenliklerine ters düşmeyecek şekilde sona ermesini istediklerini açıkladı. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Körfez krizinin bitmesini istediklerini ancak bunun "ülke egemenliğine ters düşecek şekilde olmaması" gerektiğini belirtti.

Amerikan CBS kanalında yayınlanan bir programa katılan Temim, Katar'a yönelik abluka konusunda "Bizim için şok etkisi etkisi yarattı. Çünkü birkaç hafta önce bu ülkelerle ABD Başkanı Donald Trump'ın da bulunduğu bir toplantı için aynı odada bulunmuş, terörle mücadele meselesini konuşmuştuk. Bu ülkelerin hiçbiri o vakit, herhangi bir endişe ya da başka bir şey bize iletmedi." dedi.

Söz konusu toplantının, 20-21 Mayıs tarihlerinde Riyad'da gerçekleştiğini hatırlatan Şeyh Temim, "Aksine birbirimizin çabalarını övüyor, birlikte gülüyorduk. Terörü nasıl çözeriz diye konuşuyorduk." ifadelerini kullandı.

"Egemenliğimiz kırmızı çizgimizdir"

Daha sonra abluka uygulamaya başlayan ülkelerin Al Jazeera kanalının kapatılması yönündeki taleplerini reddetiklerini kaydeden Şeyh Temim, şöyle devam etti:

"Egemenliğimiz kırmızı çizgimizdir. Kimsenin buna müdahale etmesini kabul etmeyiz. Tarih, 50 yıl sonra Al Jazeera kanalının tüm bölgede ifade özgürlüğü kavramını nasıl değiştirdiğini kaydedecek. Al Jazeera'yı kapatmayacağız."

Abluka uygulayan ülkelerin "Katar'daki rejimi değiştirmeye çalıştığına" dikkati çeken Şeyh Temim, bunu 1996 yılından önce babasının Katar Emiri olduğu dönemde de yapmaya çalıştıklarını belirtti.

'Abluka uygulayan ülkelerin aksine İran'la dış politikada ihtilaflar var'

Şeyh Temim, "Evet, bu krizin bitmesini istiyoruz. Ama saygınlığımız ve egemenliğimize ters düşecek şekilde değil. Eğer çözüm için bana bir metre yaklaşırlarsa ben de onlara on bin mil yaklaşırım." diye konuştu.

İran ile ilişkilerine de değinen Şeyh Temim, abluka uygulayan ülkelerin aksine "İran ile dış politikalarında ihtilafların" bulunduğunu aktardı.

Şeyh Temim, "Kardeş ülkeler abluka uygulamaya başladığında, halkımızın gıda ve ilaç ihtiyacını karşılayacağımız tek yol İran aracılığıyla olandı. Teröre gelince biz kesinlikle terörü desteklemiyoruz." diye konuştu.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in olduğu dört Arap ülkesinin Katar'la tüm sınırlarını kapattıklarını ve ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlayacaklarını duyurmalarıyla patlak vermişti.

Bu ülkeler, Doha yönetiminin teröre ve aşırılıkçılara destek verdiğini ileri sürmüştü.

Ambargodan sonra Katar'a ihracat yüzde 90 arttıAmbargodan sonra Katar'a ihracat yüzde 90 arttı