Kerry: Hesap soracağız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON/BEYRUT - ABD, geçen hafta Suriye'de sivil halka karşı yapılan kimyasal  saldırıdan Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı sorumlu tuttuğunu belli etti. Dışişleri Bakanı John Kerry de saldırıyı "ahlaki bir çirkinlik" olarak niteledi.

Başkent Şam yakınında 21 Ağustos'ta meydana gelen saldırı hakkında ülkesinden bugüne kadar gelen en sert eleştiriyi yapan Kerry, "Başkan Barack Obama dünyanın en iğrenç silahlarını dünyanın en savunmasız insanlarına karşı kullananların hesap vermesi gerektiğine inanıyor" dedi.

Birleşmiş Milletler denetçilerine, kimyasal saldırının yapıldığı Şam yakınındaki bölgeye dün gidişi sırasında ateş açılmasının ardından açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, "Kimyasal silah kullanıldığının inkâr edilmesi mümkün değil" dedi.

Carney, "Suriye rejiminin suçlu olduğu konusunda hiç şüphemiz yok gibi" dedi. Kerry de bu duruma nasıl karşılık verileceği konusunda karar vermeden önce Obama'nın müttefikleriyle görüşmeler yaptığını söyledi.

Kerry, "Sivillerin, kadınların, çocukların  ve suçsuz kişilerin ayırım gözetilmeden kimyasal silahlarla öldürülmesi ahlak açısından bir çirkinliktir. Hiç bir ölçüye göre bu davranış mazur gösterilemez. Bazılarının imal ettiği mazeretler ve oyalamalara rağmen bu gerçek inkar edilemez" dedi.

Washington Post gazetesinin üst düzeyli hükümet yetkililerine dayanarak verdiği habere göre Obama, Suriye'ye karşı sınırlı süreli ve kapsamlı ancak ABD'yi iç savaşa taraf durumuna düşürmeyecek bir müdahale düşündüğünü söylediler.

Haberde böyle bir saldırının en fazla iki gün süreceği ve denizden fırlatılan cruise füzeleri veya uzun menzilli bombardıman uçaklarıyla Suriye'nin askeri hedeflerini vuracağı belirtildi.

Akdeniz'de halen cruise füzeleri taşıyan Amerikan savaş gemileri seyir halinde. ABD ve müttefikleri, saldırıdan bu yana geçen zaman konusunda kaygılılar ve zehirden etkilenen bölgenin günlerdir  Esad güçlerince bombalanmasının denetçilerin kanıt elde etmesini imkansız kılacağını söylüyorlar. Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, denetçilerin gerektiği kadar kanıt bulacağından emin olduğunu söyledi.
              
Rusya ile toplantı ertelendi

Bu arada ABD dışişleri bakanlığı, üst düzeyli Amerikan ve Rus yetkililerin yarın Lahey'de yapacakları Suriye konulu toplantıyı ertelediğini açıkladı. Bakanlık, Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmak için uluslararası bir barış konferansının toplanması için planlanan toplantının, Suriye'deki kimyasal silah saldırısı hakkında devam eden danışmalar nedeniyle yapılmayacağını duyurdu.

"Rus muhataplarımızla toplantı için başka bir program yapmaya çalışacağız" diyen bir yetkili, kimyasal silah saldırısının akan kanı durdurmak için "kapsamlı ve kalıcı bir siyasi çözümün gerekliliğini" göstermiş olduğunu söyledi.