Kerry'den kritik Moskova ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye barış görüşmelerini ele almak için Moskava'da.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın herhangi bir geçiş sürecinde nasıl bir rol oynayacağı ve hangi grupların barış görüşmelerine katılacağı konusundaki farklılıkları azaltabilmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova'ya gitti.

Kerry dünyanın önde gelen güçlerinin gerçekleştireceği üçüncü tur Suriye barış görüşmeleri için zemini hazırlamaya çalışırken, Cuma günü New York'ta gerçekleştirilmesi planlanan toplantının yapılabileceğine dair şüpheler var.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan bir açıklamada Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un telefonda görüşerek bir sonraki görüşme turu gerçekleşmeden belirli şartların oluşması konusunda görüş birliğine vardığını söyleyerek, zamanlama konusunda detay vermedi.

Fakat ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, bu toplantı için herhangi bir ön şartın olmadığını söyledi.

Kerry'nin Moskova'ya varmasından önce konuşan bir başka ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kerry'nin ziyareti sırasında Rusya'nın Suriye'de İslam Devleti dışındaki muhalefeti de bombalamasından duyulan rahatsızlığı dile getirebileceğini söyledi.

Görüşmeler öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamada Washington'un İslam Devleti ile verilmesi gereken mücadeleye kendisini tam olarak adamaya hazır olmadığını ve "teröristleri iyi ve kötü diye ayırma" politikasını gözden geçirmeye ihtiyacı olduğu söylendi.