Kıbrıs çabalıyor AB tehdit ediyor

Güney Kıbrıs çöküşten kurtulmaya çabalıyor, AB yardımı kesmekle tehdit ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Avrupa Birliği'nin tasarruf koşullarını reddederek Rusya'dan çare aramaya yönelen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bankaların açılmasını gelecek haftaya kadar ertelerken, emeklilik fonlarını devletleştirmek gibi çareler düşünüyor.

Parti liderlerinin dün gece B planı üzerinde yaptıkları tartışmalar sonuçsuz kalınca, toplantıya bugün devam edilmesi kararlaştırıldı.

AB yetkileri ise, ekonominin boyutlarını çok aşan birbankacılık sisteminin içine düştüğü duruma öfkelenmekle birlikte fazla sempati göstermiyorlar. Vatandaşlarının Rum bankalarındak i yatırımlarından milyarlarca dolar kaybedebilecek olmaları nedeniyle öfkeli olan Rusya ise AB'yi "hoyrat davranmakla" suçladı.

Yeni seçilen Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, bu sabah erken saatlerde parti liderleriyle yeniden bir arya gelecek.

Bir yetkili, geçen hafta sonundan beri kapalı olan bankaların, Salı gününe rastlayan bayram sonrasına kadar kapalı kalacağını söyledi.

Nüfusu 1.1 milyon olan Rum kesimindeki kriz euro bölgesine olan güveni sarstığı gibi AB ile Rusya arasında jeopolitik gerginliği de artırdı.

Moskova'da görüşmeler yapan Rum Maliye Bakanı Michael Sarris dönüşünü erteledi. Rus yetkililer, Sarris'in daha önce Rusya'dan alınan 2.5 milyar euroluk kredinin vadesinin uzatılması ve faiz oranının düşürülmesinin yanı sıra, yeni kredi olarak 5 milyar euro daha istediğini söylediler.

Rum parlamentosu dün yaptığı oylamada, AB'nin vereceği 10milyar euroluk kurtarma yardımının koşulu olarak banka mevduatlarından vergi alınması önerisini reddetti.

Bugün Moskova'da Avrupa Komisyonu heyetiyle görüşecek olan Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, "AB'nin hoyrat davrandığını" söyledi ve Rus mudilerin de Rum bankalarının kurtarılmasına katılmaya mecbur edecek önlemleri, "Sovyetler dönemindeki el koymalara benziyor" dedi.

Ancak Avrupa Merkez Bankası baskısını azaltmıyor. ECB, biran önce kurtarma programını kabul etmezse, 17 euro üyesi ülkenin en küçüğü olan Güney Kıbrıs'a yardımı keseceği uyarısı yaptı.

Rum halkı, Avrupa'da daha önce el sürülmez olarak görülen banka mevduatlarından vergi alınması yoluyla 5.8 milyar euroluk tasarruf yaratmalarını isteyen AB'nin koşullarından şoke olmuşlardı.

 

B PLANI
 

Rum yetkililer, dün yapılan temasların ardından "B planının" devrede olduğunu söylediler.

Buna göre seçenekler şöyle. Yarı resmi kurumların 2-3 milyar euro değerindeki emeklilik fonlarına el koymak, gelecekteki doğalgaz gelirlerine dayalı acil tahvil ihracı ya da, çok daha düşük düzeyde olmak koşuluyla, mevduat vergisini uygulamak.

Maliye Bakanı Sarris, Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov ile görüşmelerinin devam edeceğini, ancak henüz bir teklif almadıklarını söyledi.

Rus şirketleri ve bireyleri, ülke dışına çıkardıkları milyarlarca euroluk servetlerini Rum bankalarında tutuyorlar. Bu

durum Almanya ve bazı diğer euro bölgesi ülkelerin, banka mudilerinin de katkısı alınmadan Güney Kıbrıs'ı kurtarmakta isteksiz davranmasının nedenlerinden biri.